Gerelateerde artikels
Seksualiteit tijdens en na kanker
boeken-interviews
Een kankerdiagnose schudt je leven door elkaar op alle mogelijke vlakken. Zo kunnen de lichamelijke en mentale gevolgen van kanker ook je intieme leven behoorlijk verstoren... Het boek ‘kanker in de slaapkamer’ laat zien hoe het herontdekken van seksualiteit na kanker een uitdagende reis is, met ups en downs. Het identificeert de obstakels die je kunt tegenkomen in de slaapkamer en laat zien hoe je weer contact kunt maken met jezelf, je lichaam en je partner - zowel lichamelijk als emotioneel.
Lees ook: Moeilijker zwanger na kanker
Dit is een fragment uit het boek Kanker in de Slaapkamer, van auteurs Kristel Mulders, Jorane Janssens, Ann Bogemans.
Kanker en de behandeling ervan reiken verder dan ons lichaam alleen en raken de diepste aspecten van ons menselijk bestaan. Ze kunnen een invloed hebben op het seksuele welzijn van zowel ‘ik’ (patiënt) als ‘jij’ (partner), waardoor het ook een impact kan hebben op ‘wij’ (de partnerrelatie). De impact strekt zich uit tot de fundamenten van ons leven – en een bijzonder intiem terrein waar het zich in manifesteert, is ons seksueel welzijn. Het is een domein waarin de verwevenheid van IK-JIJ-WIJ op een bijzondere manier aan het licht komt en waar de gevolgen van kanker en de behandeling een complexe dans tussen deze dimensies als gevolg heeft. Dat is niet bij iedereen hetzelfde én heeft met verschillende elementen te maken. Daarom kunnen we geen pasklare antwoorden of standaardadviezen geven, maar moeten we individueel op maat bekijken wat er mogelijk is. Zo kunnen we samen op zoek naar mogelijke antwoorden waarmee je aan de slag kunt.
Lees ook: Vier tips om je relatie sterk te houden
Het individuele verhaal van IK
Een kankerdiagnose tast het begrip van IK aan en daagt je uit om jezelf opnieuw te definiëren. Je zult opnieuw een balans moeten vinden tussen je fysieke, emotionele en mentale zelf. Terwijl je lichaam allerlei medische interventies en behandelingen moet ondergaan, kunnen onzekerheid, angst en moeite met je lichaamsbeeld je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden. In je zoektocht naar je ‘nieuwe ik’, word je aangezet om harmonie te vinden tussen de veranderende lichamelijke realiteit en de behoefte aan intimiteit en verbinding.
Lees ook: 10 tips voor een betere communicatie in een relatie
De betrokken partner JIJ
De partner staat voor de uitdagingen om zich aan te passen aan de veranderende realiteit en om voldoende ondersteuning te geven. JIJ als partner staat voor de moeilijke taak een balans te vinden tussen het tonen van genegenheid en het respecteren van je eigen behoefte aan persoonlijke ruimte en het bewaken van je eigen grenzen.
De seksuele dans van WIJ
De partnerrelatie is een dynamisch spel van wederzijdse invloed dat zich door de tussenkomst van kanker opnieuw moet ontvouwen. Kanker kan de bestaande patronen van intimiteit verstoren, wat nieuwe communicatieve vaardigheden vereist evenals openheid om tot een nieuwe harmonie te komen. Want na een kankerdiagnose werkt het principe van ‘gewoon naar elkaar kijken en weten wat er in de ander omgaat’ vaak niet meer. Praten met elkaar is dan daadwerkelijk nodig om naar elkaar toe te verduidelijken wat er in je omgaat.
WIJ worden in de zoektocht geconfronteerd met onzekerheden en uitdagingen, terwijl de fundamenten van liefde en toewijding de basis blijven voor veerkracht en groei. In de complexe seksuele dans na kanker is er bewustwording, begrip en aanpassingsvermogen van beide partners nodig om met deze veranderingen aan de slag te kunnen gaan. Hierbij moeten we ook voor ogen houden dat de kans op seksuele problematiek groter zal zijn als er voor de kankerdiagnose al seksuele moeilijkheden waren. Ook relationele spanningen kunnen tot seksuele problemen leiden, maar het omgekeerde kan evenzeer. Seksuele problemen kunnen leiden tot spanningen die de relatie vertroebelen, waardoor de seksuele problemen blijven bestaan.
Terwijl kanker en de behandeling ervan het seksuele welzijn van zowel IK als JIJ kunnen beïnvloeden, is het de veerkracht van WIJ die de mogelijkheid creëert om samen te evolueren, te groeien en zo te komen tot een hernieuwde seksuele dans.
Lees ook: Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?
Bron:
Kanker in de Slaapkamer
Kristel Mulders, Jorane Janssens, Ann Bogemans
Uitgeverij Lannoo
24,99 euro
Kristel Mulders, Jorane Janssens, Ann Bogemans
Uitgeverij Lannoo
24,99 euro
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist