Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?
In dit artikel
Communicatie in een relatie: spreken jullie dezelfde liefdestaal?
dossier
Communicatie is key in een relatie, maar waarom lijken koppels elkaar soms zo moeilijk te verstaan? We vroegen het aan relatietherapeute en seksuologe Vanessa Muyldermans.
Vanessa: "Iedereen heeft een soort brandstoftank die gevuld moet worden met liefden en in geval van relationele moeilijkheden is die tank vaak eerder leeg. Bijvullen kan door liefde te krijgen, maar dan wel op de manier waarop jíj liefde wil ontvangen. En daar knelt soms het schoentje, want er is meer dan één manier om liefde te uiten.
Lees ook: Heeft een man meer seksueel verlangen dan een vrouw?
De vijf liefdestalen
1. Positieve woorden: Verbaal (met woorden) de ander positief bekrachtigen.
Complimenten geven, waardering uiten, liefdevolle berichten sturen, aanmoedigen, ondersteunende gesprekken.
Concrete voorbeelden: "Ik zie je graag”, “Ik weet dat jij dat kan”, “Ik ben trots op jou”, “Ik geloof in je.”
Wat zegt deze liefdestaal over je persoonlijkheid?
Als dit jouw liefdestaal is, wil je niets liever dan complimenten horen. Het horen van de woorden ‘ik hou van je’ of ‘wat zie je er goed uit’ is erg belangrijk voor je. Beledigingen kunnen je gebroken achterlaten en dit zal je niet snel vergeten.
2. Tijd & aandacht: Samen zijn
Gedeelde momenten, met wederzijdse aandacht. Oprecht interesse in mekaar tonen. Tijd maken voor elkaar, samen dingen doen.
Concrete voorbeelden: samen naar de film gaan, samen een wandeling maken, een spelletje doen of samen rond de keukentafel praten, samen tijd doorbrengen zonder afleiding.
Wat zegt deze liefdestaal over je persoonlijkheid?
Als je deze liefdestaal spreekt, wil je de onverdeelde aandacht. Een avond bij de open haard met een wijntje is het toppunt van geluk. De aanwezigheid van de partner is essentieel, maar dan moet hij er ook écht zijn: hij moet – bij wijze van spreken – alles uit zijn/haar handen laten vallen om er voor jou te zijn. Niet opletten, afspraken uitstellen en niet luisteren zal absoluut niet in goede aarde vallen.
3. Cadeautjes: De intentie
Het gaat er bij deze taal niet om of het cadeau (veel) geld kost of niet, maar om de intentie en het feit dat je aan de ander denkt.
Concrete voorbeelden: bloemen, een kaartje, een briefje tussen de boterhammen, een chocolaatje op het kussen, een kaars op tafel, de lievelingshapjes meebrengen, een verrassing voorzien…
Wat zegt deze taal over je persoonlijkheid?
Deze liefdestaal heeft niets te maken met materialisme. De spreker van deze taal geniet vooral van het feit dat je attent bent en van de inspanning die getoond wordt om aan een heel persoonlijk cadeau te komen. Het gebaar bewijst dat de ontvanger gewaardeerd wordt. Een gemiste verjaardag of een ‘snel snel’ gekocht cadeau is nefast.
4. Dienstbaarheid: hulpvaardigheid tonen
Deze taal betekent dat je de liefde voor je partner uit door dingen voor hem of haar te doen. Het gaat over helpen, bijspringen, iets overnemen dat de ander lastig vindt, de ander een plezier doen.
Concrete voorbeelden: het gras afrijden, lekker koken, het huis gezellig maken, kledij klaarleggen, boterhammen smeren, iets repareren…
Wat zegt deze taal over je persoonlijkheid?
"Geen probleem als hij gaat sporten op zijn vrije dag, als hij maar lekker voor me gekookt heeft wanneer ik thuiskom van mijn werk." Redeneer jij op deze manier? Dan hou je ervan dat partners uit liefde dingen voor elkaar doen. Kan stofzuigen een uiting van liefde zijn? Absoluut! Alles wat je doet om de lasten te verlichten van de persoon die deze liefdestaal spreekt, wordt gezien als een blijk van liefde. De woorden die je het liefste hoort zijn: “Wacht, laat mij dat maar even doen”. Luiheid, beloften niet nakomen en hem/haar nog meer werk bezorgen, zal je niet in dank worden afgenomen.
5. Lichamelijk: fysieke aanrakingen
Het gaat hier over het letterlijk lichamelijk laten voelen dat men van de partner houdt. Deze taal kent veel dialecten, en vrijen is slechts één ervan.
Concrete voorbeelden: knuffels, kussen, strelen, een schouderklopje, hand in hand lopen, een aai door het haar, een hand op het been, de partner zijn of haar rug wassen, porren, kietelen…
Wat zegt deze taal over je persoonlijkheid?
"We kussen elkaar niet meer zo veel." Wie dit soort uitspraken doet, uit zijn liefde door lichamelijk contact: elkaars hand vasthouden, zoenen, knuffelen, seks… Fysieke aanwezigheid en toegankelijkheid zijn cruciaal, terwijl verwaarlozing of misbruik onvergeeflijk is.
Lees ook: Als koppel apart slapen: nefast voor je relatie of net goed?
Miscommunicatie vermijden
Het ‘probleem’ met deze talen is dat iedereen een eigen moedertaal heeft wat liefde betreft. Een dominante taal, of een aantal talen die we meer gebruiken dan andere’, waarmee we meer vertrouwd zijn. Het kan dus goed zijn dat jij die ene taal gebruikt om je liefde te uiten, maar dat je partner een andere taal spreekt en de boodschap daardoor niet goed overkomt. Je gaat dus best op zoek naar welke taal je zelf spreekt en welke taal je partner spreekt, zodat je de communicatie onderling kan afstemmen op elkaar. Bovendien kan je zo waakzaam zijn voor alarmbellen en juist handelen als het zover is."
Lees ook: De impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op een relatie
Vanessa Muyldermans heeft naast een Master na Master Seksuologie ook een Master in de Criminologie en een bachelor (sociale) verpleegkunde op zak. Ze is lid van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is momenteel bezig aan een vierjarige therapieopleiding van de oplossingsgerichte strekking. Eerder volgde ze al een opleiding partnerrelatietherapie, kinderwensconsulent en een opleiding rouw- en verlieskunde. Vanessa heeft al jaren haar eigen praktijk waar ze mensen helpt met al hun seksuele, relationele en kinderwensvraagstukken.
Laatst bijgewerkt: augustus 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.