Gerelateerde artikels
Wat kan je doen tegen voorjaarsmoeheid?
In dit artikel
Wat kan je doen tegen voorjaarsmoeheid?
dossier
De temperaturen beginnen te klimmen, en de natuur bloeit op, maar jij bent futloos en moe. Het klinkt niet logisch maar toch bestaat er zoiets als voorjaarsmoeheid. Waarom word je zo moe in het begin van de lente en hoe kan je jezelf weer opladen?
Lees ook: Zomerdepressie: wanneer licht, slaaptekort en warmte je parten spelen
Oorzaken van voorjaarsmoeheid
Voorjaarsmoeheid is eigenlijk het gevolg van onze lege batterijen in de winter. Door de donkere dagen en koude temperaturen kom je minder buiten. Je beweegt minder en bouwt bovendien een tekort op aan vitamine D en andere vitaminen en mineralen. Ook omstandigheden kunnen een rol spelen. Als je een drukke en stressvolle periode hebt gehad in de winter bijvoorbeeld, kan je je weerslag krijgen in de lente.
Daarnaast hebben sommigen moeite met de overgang van de winter naar de lente. Hormonaal staat het lichaam nog in de wintermodus door de koude en donkere periode die we achter de rug hebben. We maken minder serotonine (gelukshormoon) aan en meer melatonine (slaaphormoon). Het lichaam is daardoor in ruststand gegaan. In de lente moeten we ons weer aanpassen aan die veranderingen in hormoonspiegels en dat vergt energie.
Het gevolg is dat je vermoeid raakt, vaker last hebt van eetbuien, je prikkelbaar en somber voelt en ook moeite hebt met aandacht en concentratie doordat je je niet helder van geest voelt.
Lees ook: Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?
Wat kan je doen?
Wat je zeker niet mag doen bij voorjaarsmoeheid, is in je bed kruipen, want dat werkt averechts. Wat wel aan te raden is:
- Een gezond eetpatroon is al een groot deel van de oplossing. Vul je vitamine- en mineralentekorten aan door groenten en fruit te eten. Eet ook voeding die rijk is aan vitamine D, zoals vette vis. Neem eventueel een supplement als je een ernstig tekort hebt opgebouwd. Let er ook op dat je voldoende vocht inneemt, het liefst water of kruidenthee.
- Verder is voldoende slaap belangrijk. Ga elke dag op hetzelfde uur naar bed, zodat je een regelmatig slaappatroon ontwikkelt. Luister naar je lichaam en las rust in als je er nood aan hebt.
- Beweeg voldoende. Door meer te bewegen, verhoog je je stofwisseling. Dat zorgt voor meer energie. Kies een fysieke activiteit die je leuk vindt, zoals joggen, zwemmen, wandelen of fietsen. Probeer daarnaast dagelijks 20-30 minuten matig te bewegen.
- Ga naar buiten: adem frisse lucht in en stel jezelf bloot aan het zonlicht. Zo kan je je vitamine-D-voorraad weer aanvullen. Zoek ook binnen het licht op. Zet je bureau of eettafel bijvoorbeeld aan het raam.
- Neem ontspanning als je er nood aan hebt. Vind je het moeilijk om je geest tot rust te brengen? Probeer dan eens een yoga- of meditatiesessie.
- Als je je somber en moe voelt, heb je mogelijks minder nood aan sociaal contact. Toch kan het helpen om iets leuks te doen samen met een vriend(in). Die leuke momenten samen kunnen je misschien wel een energieboost geven.
- De start van het voorjaar is misschien het moment om zaken aan te pakken die je al lang uitstelt: de nieuwe inrichting van je huis of dat moeilijke gesprek met je baas. Je zal je achteraf beter voelen.
Lees ook: Waarom is een wandeling in de natuur zo goed voor je gezondheid?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist