Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?
dossier
In België komt een tekort aan vitamine D heel vaak voor. We worden namelijk niet genoeg blootgesteld aan zonlicht en ook voeding verrijkt men niet systematisch. Het gevolg is dat zeven op de tien Belgen een tekort heeft aan vitamine D, en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee.
Lees ook: Welke rol speelt vitamine D bij het ontwikkelen van darmkanker?
Symptomen
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij het goed functioneren van je lichaam. Het houdt je botten gezond en zorgt voor een goede immuniteit. Een tekort aan vitamine D kan dan ook heel wat klachten geven:
- Je bent vaak ziek of hebt infecties. Een van de belangrijkste functies van vitamine D is namelijk de gezondheid van het immuunsysteem ondersteunen, waardoor je virussen en bacteriën kan afweren die ziekten veroorzaken.
- Je bent chronisch vermoeid, al ziet men een tekort aan vitamine D vaak over het hoofd als mogelijke oorzaak. Ook zou een tekort de kwaliteit van je slaap verminderen.
- Je hebt zwakkere botten en rugpijn. De reden daarvoor is dat vitamine D helpt om de botten gezond te houden door de calciumopname van je lichaam te verbeteren.
- Wondjes genezen niet snel. Dat komt omdat vitamine D de productie verhoogt van verbindingen die cruciaal zijn om nieuwe huid te vormen, zodat wonden kunnen genezen.
- Je hebt spierpijn, gewrichtspijn of krampen, ook wanneer je jezelf niet hebt overbelast. De vitamine-D-receptor is namelijk aanwezig in zenuwcellen die pijn waarnemen. Vitamine D kan ook betrokken zijn bij de pijnsignalering, wat een rol speelt bij chronische pijn.
- Vitamine-D-tekort linkt men ook aan angststoornissen. Uit onderzoek blijkt dat het niveau van calcidiol, een vorm van vitamine D, lager is bij mensen met angst, maar ook bij mensen met depressie.
- Verder ziet men bij een vitamine-D-tekort soms hyperventilatie, overgevoelig of bloedend tandvlees, overgewicht en bij een zeer langdurig tekort zijn zelfs hartproblemen mogelijk.
Lees ook: Helpt vitamine D om griep en verkoudheid te voorkomen?
Risicogroepen
Bepaalde personen zijn gevoeliger voor een vitamine-D-tekort:
- Als het je niet lukt om dagelijks 15-30 minuten buiten te zijn tussen 11 uur en 15 uur. Zijn je handen, je armen of je hoofd bedekt, dan neem je bovendien minder vitamine D op, want dan is er minder contact tussen je huid en de zon.
- Iemand met een donkere huidskleur maakt minder vitamine D aan dan iemand met een lichte huidskleur.
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
- Personen die lijden aan osteoporose of obesitas.
- Kinderen tot 4 jaar.
- Vrouwen van 50 jaar en ouder.
- Personen ouder dan 70 of die in een woonzorgcentrum verblijven.
Je kan een vitamine-D-tekort behandelen door een supplement in te nemen. Als je twijfelt over de dosering, kan je het best raad vragen aan je huisarts. Let er bij een tekort ook op dat je voldoende voeding eet die rijk is aan vitamine D zoals vette vis en eieren.
Lees ook: Wat zijn de symptomen en gevolgen van een ijzertekort?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist