Het glutenvrije dieet: wat mag je wel en niet eten?
dossier
Wie lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie - een chronische auto-immuunziekte - verdraagt geen gluten. Bij die personen beschadigen gluten de darmvlokken in de dunne darm waardoor die niet meer behoorlijk kan functioneren. Zelfs een minuscule hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een broodkruimel, kan al voor problemen zorgen.
Lees ook: Coeliakie of glutenintolerantie: symptomen en behandeling
Wat mag je niet eten?
Lees ook: Dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid): huiduitslag door glutenintolerantie
Wat mag je wel eten?
Lees ook: 15 vragen over coeliakie of glutenintolerantie
Uitdagingen bij een glutenvrij dieet
Gevoelige darm
Coeliakiepatiënten die nog maar net op een glutenvrij dieet zijn overgegaan hebben vaak een heel gevoelige darm. Het is daarom verstandig voorzichtig te zijn met die voedingsmiddelen die de darm overmatig prikkelen, zoals vetten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten en zaden, vruchtensap, koolsoorten en uien, stroop en appelstroop, kruiden en specerijen.
Alternatieven voor brood
Een ander beginprobleem is het glutenvrije brood waarvan zowel smaak als structuur afwijken van gewoon brood. Voor brood zijn er ook prima vervangingsmogelijkheden. Deze zijn zeker zo volwaardig en zijn bovendien een uitkomst wanneer glutenvrij brood niet direct voorhanden is.Voorbeelden zijn:
- glutenvrije muesli,
- glutenvrije pap, zoals rijstepap,
- glutenvrij knäckebröd
- glutenvrije crackers, beschuit, toasts,
- rijst- of maïsrijstwafels (ook wel popcornwafels genoemd) maar rijstwafels hebben zeker niet dezelfde voedingswaarde als glutenvrij brood
- gluten-ex, een soort Liga glutenvrije cornflakes
- pannenkoeken (b.v. van boekweit)
- een tweede warme maaltijd.
Lactose-intolerantie
Een lactose-intolerantie (lactose =melksuiker) in de beginfase van coeliakie komt regelmatig voor. Het enzym lactase is onvoldoende aanwezig in de dunne darm, waardoor de splitsing van lactose onvoldoende plaatsvindt en diarree het gevolg is. Dit is meestal tijdelijk.
Of iemand lactose verdraagt is voor iedereen anders en hangt af van de mate waarin het enzym lactase in de dunne darm aanwezig is. Meestal hoeft het dieet niet helemaal lactosevrij te zijn. Vervanging van gewone melk en melkproducten door lactose beperkte producten is dan voldoende. Wanneer er géén lactase in de dunne darm aanwezig is, gelden strenge dieetprincipes. Zo streng zelfs dat behalve de melk en melkproducten ook levensmiddelen waarin melk verwerkt is (zoals boter en margarine) niet zijn toegestaan.
Harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. In zachte kaas zit wel nog lactose. Ter vervanging van melkproducten kan je soja- en andere plantaardige producten gebruiken.
Lees ook: Hebben gluten een effect op de werking van onze hersenen?
Lees ook: Koemelkallergie of lactose-intolerantie bij baby's: de verschillende symptomen
Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.glutenvrij.nl