Huiduitslag door gras of planten

dossier

Heeft je kind last van jeuk, roodheid of uitslag na het spelen in de tuin? Mogelijks zijn het symptomen van een pollenallergie, of kwam je kind in contact met irriterende planten. 

Symptomen van huiduitslag door gras

Getty_huid_allergie_2024.jpg

© Getty Images

De symptomen kunnen optreden in de uren of zelfs dagen na contact met het gras of de plant. Ze worden gekenmerkt door roodheid, jeuk en zwelling op de blootgestelde plekken. Dit zijn meestal de voeten, benen en armen. In ernstigere gevallen kan blaarvorming of ettervorming optreden. In dat geval kan je best een dokter raadplegen.


Lees ook: Hoe herken je een allergie?

Huiduitslag: wat kan 'grasallergie' veroorzaken?

Huiduitslag die optreedt na contact met gras is ofwel allergisch van oorsprong of het resultaat van contact met een stof die giftig is voor de huid.

  • Allergie voor pollen: Mensen met hooikoorts kunnen ook last hebben van huidsymptomen zoals eczeem of netelroos. Net als de slijmvliezen van de ogen en neus, kan de huid die in contact komt met pollen reageren. Dit kan elk type stuifmeel zijn dat zich door het gras heeft verspreid of pollen van kruidachtige planten zoals zuring, weegbree, bijvoet en grassen. Dit fenomeen is echter zeldzaam en treft vooral mensen met ernstige allergieën. De eerste symptomen zijn jeuk en mogelijk rode vlekken of uitslag op de huid. De randen zijn duidelijk afgetekend en het huidoppervlak is gezwollen.
  • Meststoffen en pesticiden: Sommige meststoffen en pesticiden die worden gebruikt om de groei van het gazon te stimuleren, kunnen irriterende contactdermatitis veroorzaken. Het ijzersulfaat dat wordt gebruikt om gazonmos te bestrijden, is bijvoorbeeld irriterend voor de ogen, de luchtwegen en de huid.
  • Chemische stoffen in planten: Sommige planten staan bekend om de prikkende of irriterende kracht van hun bladeren of sap: brandnetels, sumak, enz. Maar andere, ogenschijnlijk ongevaarlijke planten, kunnen ook chemische stoffen bevatten die irritatie of allergie veroorzaken. Wanneer ze worden gesneden bijvoorbeeld, of onder invloed van zonlicht en vochtigheid. Denk maar aan klimop, wilde venkel, berenklauw, vingerhoedskruid, paardenbloemen, vijgenbomen, hyacinten, tulpen, bijvoet, ragweed, dahlia's, zonnebloemen, boterbloemen, ceders, euphorbia, enz. 

Lees ook: Dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid): huiduitslag door glutenintolerantie

Planten uit de familie Umbelliferae of Apiaceae zijn verantwoordelijk voor weide-dermatitis (fytofotodermatose). Dit is huiduitslag veroorzaakt door planten met fototoxische of fotoallergische eigenschappen. Wanneer de chemische stof die aanwezig is op het blad of in het sap neerslaat op de huid, kan er een reactie optreden onder invloed van zonnestralen in aanwezigheid van vocht (transpiratie, dauw, badwater). Weide-dermatitis is meestal te wijten aan de aanwezigheid van furocoumarines in de plant (pastinaak, venkel, winde, komijn, peterselie, selderij, enz.), die giftig worden bij contact met zonlicht en water. Het wordt gekenmerkt door irriterende huidlaesies en zelfs brandwonden van verschillende ernst. Ze verschijnen tot 72 uur na blootstelling. Een pas gemaaid gazon vormt een risico.

Lees ook: Fototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?

  • Zon: Hitte, zon en transpiratie (of een combinatie van verschillende van deze factoren) kunnen leiden tot huiduitslag. De zon zelf kan huidreacties veroorzaken. Dit staat bekend als lucite estivale en komt vooral voor wanneer de huid in de lente voor het eerst aan de zon wordt blootgesteld. Het immuunsysteem reageert abnormaal op UV-stralen en veroorzaakt huiduitslag, jeuk, rode vlekken of puistjes. Sommige geneesmiddelen zijn ook fotosensibiliserend, zoals antibiotica en bepaalde ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Zelfs minimale blootstelling aan de zon kan dan ernstige huiduitslag of zonnebrand (blaarvorming) veroorzaken.
  • Gevoelige huid: Baby's en kinderen zijn bijzonder gevoelig voor uitslag door gras, omdat hun huid meer doorlaatbaar en gevoeliger is dan die van volwassenen. Kinderen met eczeem kunnen hun aandoening verergeren door contact met gras. 

Lees ook: Welke soorten eczeem zijn er?

Wat doen bij huiduitslag door gras en planten?

Als je last hebt van een onverklaarbare uitslag of als de symptomen zijn ontstaan na een uitstapje naar de tuin, raadpleeg dan je huisarts of dermatoloog. Hij of zij kan de oorzaak achterhalen.

Een huiduitslag die steeds terugkomt, kan eerder te maken hebben met hooikoorts dan met tijdelijke blootstelling aan een giftige plant of de zon. 
Als je in contact bent geweest met een plant waarvan je weet dat hij giftig is, was het getroffen gebied dan met zeepwater en trek andere kleren aan.

  • Bij een brandwond: In de meeste gevallen is de behandeling die lokaal moet worden toegepast gebaseerd op cortison en bevat deze ook een lokaal antisepticum om verdere infectie te voorkomen.
  • Bij een allergie: je arts zal je waarschijnlijk antihistaminica voorschrijven om alle symptomen van seizoensallergieën te behandelen, of een antihistaminecrème die je plaatselijk op de getroffen plek aanbrengt.

Lees ook: Hooikoorts: graspollenseizoen draait op volle toeren

Bronnen:
https://sante.gouv.fr
https://www.healthline.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.sfdermato.org
https://www.revmed.ch
https://www.aaaai.org
https://www.sfmu.org

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt