- dossierTibiaal Stress Syndroom (T.S.S): scheenbeenvliesontsteking of shin splints
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
- dossier‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?
- dossierWat is beter: wandelen of lopen?
- dossierWat is een bloemkooloor en kan je er iets aan doen?
Alcohol drinken na het sporten, hoe ongezond is dat?
dossier
Al is een glaasje na het sporten nog zo gezellig, gezond is
het niet. Alcohol vertraagt namelijk het natuurlijke herstelproces van je lichaam. Als je toch graag een alcoholisch drankje neemt, wacht je beter totdat je de koolhydraten- en vochtvoorraad in je lichaam weer hebt aangevuld. Bier is overigens een betere keuze dan een andere alcoholische drank.
Lees ook: Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?
Nadelen van alcohol na het sporten
Er zijn enkele redenen waarom je beter geen alcohol drinkt na het sporten.
- Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het zorgt ervoor dat je nieren meer urine afscheiden. Dat betekent dat meer vocht, vitamines en mineralen het lichaam verlaten dan dat er binnenkomen. Om na het sporten je lichaam te laten recupereren, drink je dus beter water of een sportdrank.
- Je lichaam behandelt alcohol als een gifstof die moet worden afgebroken in de lever. Tijdens het sporten komt er melkzuur vrij dat je lichaam ook afbreekt in de lever. Aangezien je lichaam proriteit geeft aan de afbraak van alcohol, zal het melkzuur zich ophopen in de spieren en daar spierpijn veroorzaken. Je zal dus trager herstellen als je alcohol drinkt na een training.
- De effecten van alcohol zijn sterker na het sporten. Na een training is je maag namelijk leeg. Alcohol wordt daardoor sneller opgenomen in je bloed. Dat betekent dat je de bijwerkingen van alcohol, zoals minder alert zijn, sneller zal voelen.
- Blessures kunnen verergeren. Sporten veroorzaakt metabole veranderingen in je bloed die in balans blijven tijdens het sporten, maar onevenwichtig zijn tijdens het herstel. Als je alcohol drinkt na een training, vertraagt de terugkeer naar de normale toestand. Daardoor zullen blessures die je hebt opgelopen tijdens de training, zoals kneuzingen, waarschijnlijk langzamer genezen. Bovendien kunnen weefsels extra hard zwellen, omdat alcohol de bloedvaten opent, wat een blessure kan verergeren.
- Het kan moeilijker zijn om spieren op te bouwen. Alcohol kan het herstelproces van je lichaam na een training vertragen. Dit geldt vooral bij oefeningen die veel spierschade en pijn veroorzaken, zoals een weerstandstraining. Zelfs als je alcohol inneemt in combinatie met eiwitten, neemt het spierherstel af.
Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?
Hoelang moet je wachten met het drinken van alcohol na het sporten?
- Na een intensieve training is je glycogeenvoorraad uitgeput. Dat is een voorraad koolhydraten die opgeslagen is in de spieren en lever. Volgens voedingsdeskundigen moet je na een training je uitgeputte voorraden zo snel mogelijk aanvullen met een voedzame drank, snack of maaltijd die bestaat uit zowel koolhydraten als eiwitten.
- Het is ook belangrijk dat je weer hydrateert en je elektrolyten (mineralen die oplossen in lichaamsvloeistoffen) aanvult. Drink dus ook zeker water of een isotone sportdrank. Je kan het best ten minste één uur wachten tussen het einde van de training en de eerste alcoholische drank.
Lees ook: Verlaag je je kans op kanker door over te schakelen van gewoon bier naar alcoholvrij bier?
Bronnen:
https://www.sport.vlaanderen
https://www.healthline.com
https://www.livestrong.com