‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?

In dit artikel
‘Barefoot’: zijn teenschoenen goed voor je?

dossier

Een teenschoen is een type schoeisel dat de vorm en beweging van blote voeten nabootst. Teenschoenen, of ‘barefoot’ schoenen worden alsmaar populairder, maar zijn ze ook goed voor je? 

Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?

Vanwaar komt de hype rond teenschoenen?

Getty_teenschoen_2024.jpg

© Getty Images

In de vroege jaren 2000 werd de ontwikkeling van teenschoenen gestimuleerd door boeken zoals Born to Run van Christopher McDougall (2009), waarin de voordelen van blootsvoets rennen en de Tarahumara-stam, die hardloopt zonder conventionele schoenen, worden belicht. Dit leidde tot een beweging binnen de hardloopwereld waarbij mensen minimalistische schoenen gingen dragen om blessures te verminderen en de natuurlijke beweging van de voet te herstellen.

Merken zoals Vibram, bekend van de FiveFingers teenschoen, begonnen met de productie van minimalistisch schoeisel dat bedoeld was om de voet zoveel mogelijk vrijheid te geven zonder bescherming volledig op te offeren. Samenwerkingen met modegiganten als Balenciaga gaven de populariteit een gigantische boost, en nu de trend opduikt op TikTok, is de hype complete.

Lees ook: Hoe vaak moet ik mijn loopschoenen vernieuwen?

Lees ook: Hoe kan je je VO² max berekenen en verbeteren?

Voordelen van teenschoenen

  1. Natuurlijke voetbeweging: Teenschoenen bevorderen een natuurlijker manier van lopen door het stimuleren van de spieren in je voeten en benen. Dit kan de voetboog versterken en de proprioceptie (het gevoel van waar je voet zich bevindt) verbeteren.
  2. Betere houding en balans: Door de platte zool en het minimalistische ontwerp kunnen teenschoenen helpen bij het verbeteren van je houding en balans, doordat je voeten dichter bij de grond staan.
  3. Verminderd risico op blessures: Sommige onderzoeken suggereren dat teenschoenen het risico op voetblessures kunnen verminderen omdat ze een betere voethouding bevorderen en de belasting op gewrichten kunnen verminderen.

Lees ook: Is gaan joggen in vrieskou gezond?

Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling

Mogelijke nadelen van teenschoenen

  1. Geen demping: Omdat teenschoenen weinig tot geen demping bieden, zijn ze minder (of niet) geschikt voor mensen met specifieke voetproblemen zoals platvoeten of hielspoor.
  2. Aanpassingsperiode: Als je overstapt naar teenschoenen, kunnen je spieren en pezen tijd nodig hebben om zich aan te passen, wat tijdelijk spierpijn of letsel kan veroorzaken.
  3. Niet geschikt voor elke activiteit: Bij activiteiten met een hoge impact, zoals hardlopen op asfalt, kan het gebrek aan demping en ondersteuning leiden tot meer stress op de gewrichten.


Teenschoenen kunnen dus voordelig zijn voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijkere manier van lopen en sterkere voeten, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. Overleg met een specialist, zoals een podoloog, is aan te raden voordat je overstapt naar teenschoenen.

Lees ook: Kan je met compressiekousen je sportprestaties verbeteren?

Bronnen:
https://health.clevelandclinic.org
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram