Gerelateerde artikels
Wat is een bloemkooloor en kan je er iets aan doen?
In dit artikel
Wat is een bloemkooloor en kan je er iets aan doen?
dossier
Een bloemkooloor, ook wel bokseroor of schrompeloor genoemd, is een misvorming van het oor die veroorzaakt wordt door een harde klap. De wetenschappelijke term is subperichondriaal hematoom. Je ziet het vaak bij beoefenaars van vechtsporten en rugby, maar iedereen die een verwonding aan het buitenoor oploopt, kan bloemkooloor ontwikkelen. Om het risico op blijvende schade te verkleinen, is een snelle behandeling essentieel.
Lees ook: Wat zijn de meest voorkomende knieblessures?
Hoe ontstaat bloemkooloor?
De huid die je oor bedekt, transporteert bloed naar het kraakbeen eronder. Wanneer je je oor verwondt, kan de huid loskomen van het kraakbeen dat je oor zijn vorm geeft. Daardoor wordt de bloedtoevoer verstoord en krijgt je kraakbeen niet langer de voedingsstoffen die het nodig heeft. Als gevolg daarvan sterft het weefsel af (necrose). Op dat moment begint er nieuw kraakbeen te groeien. Dit nieuwe kraakbeen is meestal bobbelig, misvormd en asymmetrisch, waardoor het net lijkt op een bloemkool.
Lees ook: Is een schop of stoot tegen de ballen gevaarlijk?
Wat zijn de symptomen?
Mensen met een bloemkooloor kunnen een reeks symptomen ervaren, waaronder:
- Roodheid, zwelling of blauwe plekken aan het buitenoor
- Veranderde vorm van het oor
- Pijn aan het oor
- Oorbloedingen
- Tinnitus (oorsuizen in de oren)
- Hoofdpijn
- Zwelling van het gezicht
- Wazig zicht
- Gehoorverlies
Als je oor geïnfecteerd raakt, kan je bijkomende symptomen krijgen:
- Koorts
- Verhoogde oorpijn
- Toegenomen zwelling
- Etter
Wat is de behandeling?
Als je snel handelt, kan je de vorming van een bloemkooloor mogelijks voorkomen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je je binnen de zes uur na de verwonding laat behandelen. In de tussentijd moet je je oor koelen om pijn en zwelling te beperken.
Je arts zal het bloedstolsel zo snel mogelijk verwijderen door een incisie in het oor te maken. Hij zal nadien druk uitoefenen op de huid, zodat er niet opnieuw bloed onder het perichondrium kan lopen. Als deze procedure snel wordt uitgevoerd, vermindert het risico op blijvende misvorming aanzienlijk.
Bloemkooloor kan wel terugkeren. Als het probleem aanhoudt, of als je oor blijvend misvormd raakt, kan een chirurg het cosmetisch corrigeren.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist