Suikervrij eten: voordelen en tips
dossier
Lees ook: Wanneer is suiker wél gezond?
Hoe herken je suiker in voeding?
Lees ook: Hoe kan je verborgen suikers herkennen?
Suikervrij eten: lijst van voedingsmiddelen
- Mager eiwit (kip, rundvlees rundsvlees, zalm, heilbot, garnalen)
- Donkere bladgroenten (spinazie, boerenkool, snijbiet, rucola)
- Groenten (broccoli, bloemkool, spruitjes, paprika, aubergine, wortelen)
- Hele vruchten (grapefruit, sinaasappels, bosbessen, frambozen, bramen)
- Volle granen (quinoa, boekweit, rogge, bruine rijst)
- Peulvruchten (zwarte bonen, linzen, kikkererwten, sojabonen)
- Gezonde vetten (avocado's, walnoten, amandelen, cashewnoten, chiazaad, lijnzaad, olijfolie)
- Zuivelproducten (melk, feta, parmezaanse kaas, ongezoete yoghurt en kwark)
- Eieren
Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?
Voordelen van suikervrij eten
- Het is goed voor je gezondheid. Wie te veel suiker eet, loopt meer risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hartziekten en een hogere ontstekingsgraad in je lichaam. Een suikervrij dieet zal het risico op deze ziekten verkleinen.
- Het is een duurzame en realistische manier om gewicht te verliezen, in tegenstelling tot diëten die snel gewichtsverlies claimen. Deze diëten zijn meestal niet gebaseerd op gezonde voedingsgewoonten, waardoor het gewicht er snel weer bijkomt als je normaal begint te eten.
- Omdat er geen vaste regels zijn voor een suikervrij dieet, hangt wat je eet af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Je kan je dieet dus aanpassen aan je levensstijl.
- Het is heel eenvoudig om te volgen. Er is maar één regel: toegevoegde suikers vermijden.
Lees ook: Zijn lightproducten gezond? De voor- en nadelen op een rij
Tips bij een suikervrij dieet
- Start geleidelijk aan. Verminder eerst je suikerinname en laat je smaakpapillen eraan wennen, in plaats van helemaal cold turkey te gaan.
- Lees voedseletiketten. In veel producten in de supermarkt, zoals crackers, brood en bonen in blik, zitten verborgen suikers.
- Suiker uit je dieet verwijderen betekent niet dat je voeding geen smaak meer hoeft te hebben. Gebruik kruiden en andere natuurlijke ingrediënten om wat variatie toe te voegen aan je maaltijden. Doe bijvoorbeeld een kaneelstokje of vanille in je kopje koffie of in natuuryoghurt.
- Suiker zit niet enkel in eten maar ook in drankjes waarvan je het misschien niet meteen verwacht, zoals tonic, gearomatiseerde thee of droge wijn.
Lees ook: Wat is het beste dieet?
Bronnen:
https://www.diabetesfonds.nl
https://www.healthline.com
https://www.verywellfit.com