Acne: blijf er niet mee rondlopen
nieuws
Ongeveer 8 op de 1000 adolescenten hebben last van acne. De huidaandoening is goed te behandelen en meestal van voorbijgaande aard.
Acne is een huidaandoening die frequent voorkomt bij jongeren in de puberteit, wanneer de huid verandert onder invloed van hormonen. Kenmerkend zijn mee-eters, rode pukkels en puistjes. Vaak is er een bijkomende besmetting met bacteriën. Meestal geneest acne spontaan, al blijven sommige volwassenen er last van hebben. Het is geen infectieziekte en is dus niet besmettelijk.’
Hoe onstaat acne?
Een normale huid wordt soepel gehouden en beschermd tegen uitdroging door talg, een soort van olie die door de talgklieren wordt aangemaakt en door de huidporiën wordt afgescheiden. Acne ontstaat als die poriën verstopt geraken en de talg zich ophoopt. De huidaandoening komt het meest voor in het gezicht. Bij patiënten met een uitgebreide vorm zien we het ook op de rug en borst.’
Acne heeft niets te maken met verkeerde, vette voeding. Het is ook een fabeltje dat een vitaminetekort en slechte hygiëne acne doen ontstaan. Stress kan een rol spelen, maar dan eerder in de omgekeerde zin. Jongeren zijn zich bewust van hun uiterlijk: ernstige acne kan dan ook voor een sociaal stigma en een minderwaardigheidsgevoel zorgen.
De zon kan acne verergeren. In het begin droogt de zon de huid uit en heeft ze een ontstekingsremmend effect. Nadien wordt de huid bruin, krijgt ze meer pigment en wordt ze dikker, zodat de talgklieren verstoppen. Je krijgt dan net meer acne.
Behandeling
Je moet acne ook goed verzorgen, om te vermijden dat de aandoening erger wordt en er littekens ontstaan die je nadien nog moeilijk weg krijgt.
- De meeste mensen zijn bij een beginnende, milde acne al geholpen met aangepaste huidverzorgingsproducten van bij de apotheker, zoals een goeie reiniging en een basisverzorging met een dagcrème.
- De huisarts of dermatoloog kan eventueel ook een medicijn voorschrijven om ’s avonds te smeren. Epiduo en Treclinax, bijvoorbeeld, reguleren de talgproductie en remmen de ontsteking.
- Als de lokale behandeling niet goed werkt of je verdraagt ze niet, kunnen antibiotica soelaas brengen, zoals limecycline en minocycline. Zij werken ontstekingsremmend. Ze worden voor maximaal 3 tot 6 maanden voorgeschreven.
- Voor meisjes raden kan de anticonceptiepil voorgeschreven worden.
- Bij ernstig acne kan het geneesmiddel isotretinoïne voorgeschreven worden. Dat is een vitamine A-zuur dat de talgproductie onderdrukt. Er zijn wel bijwerkingen: je huid, lippen, ogen en neus worden droger en er kunnen neusbloedingen optreden. Je mag tijdens de inname van de medicatie niet zwanger worden en moet je bloed controleren op onder meer cholesterol.
Lees ook: Wat kan je doen tegen acne?
Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.