Lever rust uit van maand niet drinken
nieuws
Een maand geen alcohol levert een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboudumc en wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu. Veertien proefpersonen hielden voor het onderzoek een ‘droge maand’. Na deze maand voelden deze mensen zich fitter, bleek hun cholesterolwaarde verlaagd, hadden zij minder buikvet en een gezondere lever.
Over het effect van een droge maand bij gematigde drinkers, is weinig bekend. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep.
Gezonde lever nog gezonder
Na de ‘droge maand’ was er een duidelijk effect: de cholesterolwaardes daalden, het buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen daalden. De leverstijfheid en het levervet van de proefpersonen bleef vergelijkbaar met dat van de controlegroep. Arts-onderzoeker Isabelle Munsterman: “Het levervet en het gewicht bleven gemiddeld stabiel, maar we zagen in enkele gevallen wel een forse daling. Dit kan mogelijk te maken hebben met een hogere levervetpercentage aan het begin.” Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween overigens het gezondheidseffect. Bij de controlegroep bleven alle metingen stabiel, wel hadden zij een lagere gemiddelde bloeddruk en lagere cholesterolwaardes dan de proefpersonen.
Snelle reageerders
Naast het effect op het lichaam, keken de onderzoekers Eric Tjwa, Isabelle Munsterman en Arnt Schellekens ook naar de psychische effecten van (stoppen met) drinken. Er werd gekeken naar de alertheid op een reactietest. De deelnemers die alcohol drinken waren op deze test impulsiever: ze reageerden sneller, maar maakten ook meer fouten. Na de droge maand nam hun reactiesnelheid iets af en werden zij nauwkeuriger. Of dit echt door het stoppen met drinken komt, is niet zeker te zeggen. Psychiater Arnt Schellekens: “Er zijn allerlei factoren van invloed op de reactiesnelheid. De deelnemers die veel alcohol drinken, drinken bijvoorbeeld ook veel koffie. Ook dat kan een invloed hebben.”
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden veertien proefpersonen uit een straat in Nijmegen mee die allemaal minimaal een maand stopten met het drinken van alcohol. Zij dronken gemiddeld 10,5 glazen alcohol per week. Deze groep werd vergeleken met een controlegroep van negen personen die helemaal geen alcohol drinken.
Leverarts en onderzoeker Eric Tjwa: “Als ik als wetenschapper naar het onderzoek kijk, zijn er natuurlijk kanttekeningen te maken. De onderzoeksgroep is klein en de onderzoeksperiode maar kort. Maar als dokter vind ik deze resultaten buitengewoon interessant. Het laat zien dat het stoppen met alcohol, zelfs bij matig gebruik en voor een korte periode, al goede effecten kan hebben op iemands gezondheid. Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken. Dat telt.”