Hoe gebeurt de diagnose van astma?

In dit artikel
Hoe gebeurt de diagnose van astma?

dossier De diagnose van astma gebeurt hoofdzakelijk op basis van de klachten en gerichte vragen van de arts. Nadien volgt een aantal tests die de ademhalingsproblemen moeten bevestigen.

Lees ook: Wat is astma?

Astma: verschillende tests

123m-vr-ademtest-long-astma-02-17.jpg
De voornaamste test is een ademtest of spirometrie waarmee de luchtwegvernauwing of –obstructie kan aangetoond worden. Indien deze luchtwegvernauwing grotendeels verdwijnt na inademing van een product om de luchtwegen te verwijden (bronchodilatatie), gaat het waarschijnlijk om astma. Spirometrie wordt ook gebruikt om de ernst van de luchtwegobstructie vast te stellen en het effect van de behandeling te controleren.
Indien er geen luchtwegvernauwing vastgesteld worden, maar toch alle symptomen aanwezig zijn, dan zal de arts een zogenaamde provocatietest uitvoeren om de hyperreactiviteit van de luchtwegen te testen.

Tegenwoordig wordt meestal ook de aanwezigheid van een ontsteking van de luchtwegen nagegaan door het meten van de uitgeademde gassen (NO) of door het analyseren van de cellen in de slijmen.

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Extra test bij vermoeden van allergie

Bij vermoeden van een allergie zal de arts ook allergietests uitvoeren om de precieze aard van de allergie op te sporen.

Bij allergie is een vroege diagnostiek mogelijk en belangrijk. Vaak is dat nog een misverstand, zowel bij ouders, huisartsen als specialisten. Allergieën evolueren immers met de leeftijd van het kind en als de klachten blijven, moet men jaarlijks evalueren. Negatieve testen kunnen evolueren naar positieve. Het is dus niet zoals met een bloedgroep die je eens en voor altijd hebt.


Wanneer moet je als ouder een allergietest overwegen?

Bij kinderen is het vaak heel moeilijk om astma vast te stellen. De astmasymptomen zijn niet altijd even makkelijk herkenbaar. Bovendien kunnen de longtests bij kinderen jonger dan vijf jaar niet afgenomen worden. Als het kind aanslepend klachten heeft die kunnen passen bij een allergie, zoals voortdurend verkouden zijn, een aanslepende hoest of piepen, eczeem en gewichtsverlies door diarree, kan je best een allergietest plannen. Er staat geen minimumleeftijd op het uitvoeren van allergietesten.


Lees ook: Heeft mijn kind astma?

Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be
www.spirometrie.be
www.ginasthma.com
www.uza.be

Lees ook: Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram