Wat is astma?

In dit artikel
Wat is astma?

dossier

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die benauwdheid tot gevolg kan hebben. De benauwdheid kan ook plotseling ontstaan doordat de luchtwegen geprikkeld raken door bepaalde stoffen, temperatuurschommelingen of een inspanning. De prikkel zorgt ervoor dat de slijmvliezen van luchtwegen opzwellen en meer vocht en slijm produceren. De spiertjes rond de luchtwegen raken verkrampt en gaan samentrekken, waardoor de luchtwegen vernauwen en de astmapatiënt last krijgt van kortademigheid, piepen en hoesten. Een dergelijke opstoot van benauwdheid wordt een astma-aanval genoemd.

Lees ook: Hoe gebeurt de diagnose van astma?

Prikkels

123-h-astma-covid-inhal-03-21.jpg

Wie aan astma lijdt, kan klachten krijgen door allergenen in te ademen. Allergenen zijn stoffen zoals pollen van bomen en grassen, uitwerpselen van de huisstofmijt, minuscule huidschilfers van dieren en schimmelsporen. Ook de gevoeligheid voor irriterende stoffen zoals rook, stof, prikkelende geuren zoals sterke parfums, schommeling van temperatuur of een inspanning (inspanningsastma), kan klachten uitlokken.

Lees ook: Heeft mijn kind astma?

Lees ook: Wat is onweerastma en hoe voorkom je het?

Symptomen

Typische klachten of symptomen van astma zijn:

  • aanhoudend hoesten, vooral ‘s nachts
  • kortademigheid
  • benauwdheid
  • een piepende of fluitende ademhaling (‘wheezing’)
  • snel vermoeid zijn
  • hardnekkige slijmen

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

Behandeling

Omdat de klachten van astma kunnen verschillen van persoon tot persoon, is ook de behandeling voor iedereen anders. De behandeling van astma bestaat uit het correct nemen van geneesmiddelen, meestal via een inhalator of een puffer, maar in geval van een allergie worden ook soms pillen voorgeschreven.  Therapietrouw is belangrijk om zo klachtenvrij mogelijk te zijn.


Astma kan niet genezen worden, maar je levensstijl aanpassen om zoveel mogelijk de prikkel in kwestie te vermijden, kan de klachten wel verminderen. 

Lees ook: Inhalatoren bij astma: verschillende soorten en correct gebruik

Lees ook: Behandeling van astma bij kinderen

Lees ook: Behandeling van astma bij kinderen: geneesmiddelen

Bronnen:
www.astma-en-allergiekoepel.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram