Waarop moet je letten bij het maken van fruitpap voor je baby?

minimi_fruitpap_peuter.jpg

dossier

Als je kindje vier à zes maanden oud is, is hij klaar voor méer dan melk. Hoe kan je best fruitpap maken, en waarop moet je nog letten? Enkele tips.

Wennen aan de fruitsmaak

Wie met fruitpap start, kan de baby laten wennen aan de smaak door hem enkele lepeltjes verdund vers sinaasappel- of pompelmoessap te geven vóór of na de melkvoeding. Zeef het best wel eerst, zeker als het kindje last heeft van krampen. Er zijn ook kant-en-klare fruitsapjes voor baby’s te koop in de winkel. Gaat dit goed, geef hem dan onverdund fruitsap en daarna enkele koffielepels fruitpap. Je mag ook onmiddellijk de fruitpap geven, aangevuld met melkvoeding.

Lees ook: Is kant-en-klare potjesvoeding een gezond alternatief voor verse babyvoeding?

Starten met fruitpap

Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen... Een klassieke fruitpap bestaat uit 1/4 (koek of) meel, 1/4 geraspte appel, 1/4 geplette banaan, sap van 1/4 sinaasappel. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango... Wissel gerust af. Zo ontwikkelt de baby zijn smaakzin en krijgt hij verschillende vitamines binnen.

Geef je een bepaalde fruitsoort voor de eerste keer, doe dit dan enkele dagen na elkaar. Wacht intussen met ander fruit. Zo zie je onmiddellijk of je baby er allergisch voor is. Met druiven, bessen en ananas wacht je best tot één jaar. Heeft je kindje aanleg voor allergie, geef dan pas aardbeien vanaf 12 maanden.

Lees ook: Baby stukjes laten eten: hoe werkt de Rapley-methode?

Hoe maak je fruitpap?

Spoel het fruit verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is. Verwijder de rotte en dorre delen. Verwijder de pel, schil en pit(ten). Snij het fruit in grote gelijke delen. Maak het fijn met een citruspers, roerzeef, rasp of vork. Mixen zorgt voor meer lucht in de pap en dus voor vitamineverlies.



Wist je dat

  • Gedroogd fruit niet dezelfde voedingswaarde heeft als vers fruit? Het is vooral een bron van suiker.
  • Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen vaak veel suiker bevatten? De baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en hij went aan een zoete smaak. Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit geniet alleszins de voorkeur vanwege het hogere gehalte aan vitamine C.
  • Je fruitpap best niet op voorhand klaarmaakt? Geschild, gesneden, geraspt of geplet fruit dat in contact komt met de lucht verliest zijn vitaminen. De smaak gaat ook achteruit en het uitzicht van het fruit wordt ook minder smakelijk. Als je de fruitpap niet onmiddellijk geeft, bestaat ook het risico dat bacteriën zich ontwikkelen. Om die reden gooi je restjes beter weg.
  • Je best geen yoghurt of plattekaas toevoegt aan de fruitpap? Ze bevatten geen vitamine C, maar wel veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Borstvoeding of flesvoeding levert genoeg eiwitten.
  • Je best geen suiker of honing toevoegt? Zo leert een baby de smaak van verschillende fruitsoorten beter kennen. Bovendien is suiker niet goed voor de tanden en zitten er geen vitamines of mineralen in. Honing geven aan baby’s jonger dan 1 jaar kan zelfs gevaarlijk zijn.


Lees ook: Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram