Wrapped bath: je baby baden in een hydrofiele doek biedt heel wat voordelen

dossier

Je baby een badje geven, gewikkeld in een hydrofiele luier… Het concept van gebakerd baden wint aan populariteit, maar wat zijn de voordelen ervan? Kan je ’t ook thuis zelf proberen, en hoe doe je dat dan best? Wij spraken met Anaëlle van Ma Bulle Enchantée, een wellnesspraktijk voor zwangere vrouwen en baby’s.

Wat zijn de voordelen van een baby ingebakerd in bad leggen?

“Door een baby in een hydrofiele luier te wikkelen en zo een badje te geven, wordt de cocon van de baarmoeder nagebootst. Heel jonge baby’s, van maximum een maand oud, kunnen op die manier zelfs de sensaties van in de buik herbeleven. Ook als je kindje overstuur is, omdat hij last heeft van kolieken of reflux bijvoorbeeld, brengt een gebakerd bad rust.

Een specifieke vorm van wrapped bathing is het thalassobad, omdat het niet alleen relaxerend maar ook therapeutisch werkt, met name in geval van een moeilijke zwangerschap of zware bevalling. Het helpt te ontladen en heeft op die manier een emotioneel herstellend effect. Zelf leerde ik de technieken van Sonia Krief, de ‘founder’ zeg maar. Voor de sessies vraag ik de ouders hoe de zwangerschap en de geboorte zijn verlopen, of mama en kindje gescheiden werden, en soms pols ik zelfs naar de conceptie. Ik vraag ook of de baby borstvoeding krijgt of niet, hoe het baden gaat enzovoort. In het thalassobad wordt dus rekening gehouden met de emotionele dimensie en met de beleving van de baby. Tijdens de sessies kleed ik de baby uit, en na afloop kleed ik hem aan... De ouders genieten gewoon en krijgen zo een moment om even stil te staan bij het feit dat hun kindje zo geniet. Het is dan ook vaak erg ontroerend. Zeker niet zomaar een bad dus, maar een uniek moment voor een familie die er behoefte aan heeft.”

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

https://www.instagram.com/p/COr_P3MnKCP/?utm_source=ig_web_copy_link

Wat mogen we ons precies voorstellen bij een thalassobad?

"Dat hangt af van persoon tot persoon. Er is geen regel wat betreft manier van handelen. Ik praat veel tegen de baby, laat een kleine waterstraal over de schedel gaan, wieg hem, doe een kleine massage (gezicht, ogen, wenkbrauwen...) die de baby ontspant, en ik help hem z’n positie te vinden. Maar ik luister ook: sommige baby's houden er niet van om ‘ingepakt’ te worden en baden liever in het water zonder doek, of moeten tegen de wand van het bad worden gehouden om rust te vinden. Ik laat de baby meestal langs de zijkanten van het bad glijden, gevolgd door het beroemde onderdompelmoment: ik leg het hoofd van de baby in het water en enkel de mond en de neus steken er bovenuit. Oogjes en oren liggen dus onder water. De baby bevindt zich dan in zijn eigen bubbel, met geluiden en sensaties die lijken op die in de buik van de mama. Mama’s die dat wensen, mogen ook moedermelk toevoegen aan het water. Het is hydraterend en de geur stelt de baby gerust.

Na het bad neem ik de baby uit het water en leg ik hem op zijn buik. Ik wikkel hem meteen in een handdoek, geef hem de tijd om te bekomen en als ik voel dat hij er klaar voor is, geef ik hem een kleine massage (rug, voeten). Maar nogmaals, het hangt altijd af van de baby. Sommige kindjes willen onmiddellijk eten bijvoorbeeld. Als ik geen massage doe, neem ik mijn massage-popje en laat ik de ouders zien hoe ze hun baby zelf kunnen masseren.”

Kunnen ouders ook zelf hun baby een gebakerd badje geven?

"Wel, in mijn praktijk was ik de baby niet, het gaat puur om de relaxatie. Ik weet ook uit ervaring dat het voor ouders niet evident is om bij een thalassobad de doek te verwijderen en het kindje in te zepen. Als ouders hun pasgeborene toch moeten wassen, zou ik ze dus adviseren om geen thalassobad, maar een ‘gewoon’ wrapped bath te geven. Een ‘losse’ hydrofiele doek is namelijk wel relatief makkelijk te verwijderen om het kindje te kunnen inzepen, en zo’n gebakerd bad geeft de baby ook al een gevoel van relaxatie en geborgenheid.

Heb je nog meer tips voor wie thuis gebakerd baden wil proberen?

“Zorg zeker dat de baby geen honger heeft en het niet koud heeft. De kamer moet goed verwarmd zijn en ik raad een watertemperatuur van 38°C aan, want tussen het moment dat de ouders de baby klaarmaken en in het water leggen, kan het water al wat afkoelen. Je kan ook de lichten dimmen en eventueel wat muziek opzetten om nog extra rust te brengen.

Tijdens het baden zelf moet het lichaam van de baby zoveel mogelijk onder water blijven, behalve het gezichtje uiteraard. In het begin durven ouders vaak niet veel water in de badkuip te doen. Zolang je nog onzeker bent, kan je het waterniveau houden op een hoogte die goed aanvoelt, en dan telkens een beetje water toevoegen. Houd de baby zeker altijd in je armen en wieg hem zachtjes heen en weer in het water. Zorg ook dat hij contact heeft met de wanden van het bad.”

Tot slot: vanaf en tot welke leeftijd zou je ingebakerd baden aanraden?

“Vanaf de geboorte tot 3-4 weken is de intra-uteriene ervaring nog steeds erg aanwezig. Dat zijn dus de beste weken voor een thalassobad of een eenvoudig wikkelbad. Maar in bepaalde situaties kan het ook langer, tot 5 of 6 weken, of zelfs nog later in geval van een premature baby is of een baby met een laag gewicht.”

Lees ook:
Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?
Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?
Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan?
Sarah over haar huilbaby: "Je wil gewoon vertellen dat het pijn doet, en dat mag je."
Rauw reclamefilmpje rond borstvoeding gaat de wereld rond

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram