- dossierOngewild urineverlies: inspanningsincontinentie of stressincontinentie
- dossierBedplassen (enuresis): oorzaken en behandeling
- dossierVergrote prostaat
- nieuwsInternationale richtlijnen pleiten voor een actieve behandeling van bedplassen
- nieuwsIncontinentieadvies op maat bij Goed thuiszorgwinkel
Eén op 10 Belgen lijdt aan incontinentie
nieuws
In België lijdt 1 persoon op 10 aan incontinentie. Bij senioren gaat het om 30% en in rusthuizen kan soms driekwart de bewoners er last van
hebben. De kwaal treft vooral vrouwen, driekwart van alle patiënten zijn vrouwen. Risicofactoren die urineverlies in de hand kunnen werken zijn onder andere diabetes en prostaatproblemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van TENA, producent van incontinentiemateriaal.
Incontinentie staat in de Europese top 4 van taboeonderwerpen, naast winderigheid, seksueel overdraagbare aandoeningen en aambeien. Slechts 6 van de 10 patiënten praat erover met zijn/haar partner. En voor minder dan 3 op 10 personen is deze aandoening bespreekbaar met de familie. Dit stigma isoleert vrouwen zelfs nog meer dan mannen. Incontinentie treft hen namelijk op veel jongere leeftijd en doet zich vaak voor na de zwangerschap. Ze vrezen natte plekken en willen te allen tijde makkelijke toegang tot een toilet. Ze vermijden bepaalde situaties uit angst dat iemand hun probleem opmerkt. Dat kan leiden tot verminderde prestaties op het werk, werkverzuim en zelfs sociale isolatie. Hoewel het taboe in een rusthuis veel beperkter is, voelen sommige rusthuisbewoners zich nog altijd niet op hun gemak als het zorgpersoneel hun verbanden komt verversen.
8 van de 10 niet-patiënten gaan ervan uit dat dit probleem hun leven ingrijpend zou veranderen, terwijl 8 van de 10 patiënten laten weten dat het slechts een zeer geringe tot geen invloed heeft op hun dagelijkse leven. Ook 70% van de huisartsen vindt dat er te weinig over incontinentie wordt gesproken.
Vaak kan men incontinentie gedeeltelijk of helemaal verhelpen. Eén van de meest voorkomende behandelingsmethodes is het trainen van de bekkenbodemspieren, wat ook bij ouderen goede resultaten geeft. Dat gebeurt door een heel scala aan oefeningen onder begeleiding van een speciaal opgeleide fysiotherapeut. 65% van de vrouwen kan van haar stressincontinentieprobleem af zijn als ze de oefeningen regelmatig uitvoert. In bepaalde gevallen kan de arts medicatie voorschrijven om incontinentie tegen te gaan, zo krijgen vrouwen in of na de overgang best oestrogeen voorgeschreven om de blaas te versterken en het tekort aan vrouwelijke hormonen te verhelpen. In bepaalde gevallen kan alleen een operatie aan de urinewegen het probleem oplossen.