Wat doen indien u een soa vermoedt?
nieuws
Een soa gaat nooit vanzelf over. Dus is het belangrijk dat u niet lang met een (vermoedelijke) soa doorloopt. Raadpleeg in elk geval een arts indien u in het buitenland onbeschermd seksueel contact hebt gehad – dat wil zeggen: zonder condoom – met een nieuwe partner, ook al zijn er geen symptomen. Veel soa geven geen of slechts vage klachten. U kunt dus besmet zijn met een soa zonder dat u dat merkt.
Soa kunnen tot uiting komen door genitale symptomen zoals:
• puisten of zweren;
• jeuk;
• pijn bij het vrijen;
• vaginale afscheiding of een abnormale afscheiding uit de penis.
Als u onveilig seksueel contact hebt gehad of als het condoom is gescheurd, moet u minimaal één week wachten met een soa-test. Na die week is het pas zinvol om u te laten testen. Hebt u klachten, ga dan direct naar een arts. Een hiv-test is pas drie maanden na onveilige seks zinvol. Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in uw bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of u seropositief bent.
In afwachting van het resultaat en wanneer blijkt dat u een soa hebt opgelopen, moet u veilig vrijen (met condoom). Indien u een soa hebt, moeten al uw seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig behandelen.
Na 3 en na 6 maanden, overeenkomend met de periode waarin de laboratoriumtesten nog positief kunnen worden na een mogelijk besmettend contact, moet u opnieuw uw arts raadplegen.