Chemotherapie veilig tijdens zwangerschap
nieuws
Wanneer er bij een zwangere vrouw kanker wordt vastgesteld, kan bij haar chemotherapie worden toegediend zonder dat dit het kind schaadt. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de KU Leuven en het Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam in The Lancet Oncology.
De studie volgde 1700 zwangere vrouwen waarbij tussen 1996 en 2016 kanker werd vastgesteld. Toediening van chemotherapie na de 12de zwangerschapsweek had geen invloed op de ontwikkeling van het kind tijdens de eerste jaren na de geboorte. Er werd geen enkel verschil opgemerkt op neurocognitief vlak (ontwikkeling van de intellectuele vermogens), noch wat betreft de groei, de algemene gezondheid, het gehoor, de hartfuncties en het gedrag. De enige keerzijde: in bijna 40 procent van de gevallen is het gewicht van de kinderen bij geboorte lager dan dat van andere baby's. De kinderen zitten na twee maanden echter op een normaal gewicht, en hebben dan ook een normale lengte en hoofdomtrek.
De overleving van de moeders is bovendien vergelijkbaar met die van patiënten met dezelfde kanker die op het moment van hun behandeling niet zwanger waren.
Wanneer een zwangere vrouw 20 jaar geleden vernam dat ze kanker had, was een onderbreking van de zwangerschap vaak de enige optie om onmiddellijk met de behandeling te kunnen starten. Dat is nu nog steeds het geval als het niet mogelijk is om de 12de zwangerschapsweek af te wachten om met de chemotherapie te beginnen. In die eerste drie maanden van een zwangerschap worden de organen van het kind worden gevormd, in die periode is het risico op misvormingen door chemotherapie daarom het grootst.
Bron
Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.