Waarom beter geen CO-detector plaatsen?

nieuws CO of koolstofmonoxide is een gas zonder geur, kleur of smaak, dat niet irriterend is. Het kan dus niet waargenomen worden door de mens, tenzij er bij de verbranding andere stoffen vrijkomen, zoals zwavel- en stikstofoxide.

Een CO-detector heeft als doel de CO-concentratie in de lucht te volgen en een alarmsignaal te geven, wanneer de CO concentratie een bepaalde drempel gedurende een bepaalde tijd overschrijdt. De ernst van een vergiftiging door koolstofmonoxide wordt immers bepaald door de concentratie CO in de lucht en de duur van de blootstelling.
In theorie kan een CO-detector nuttig zijn. Op voorwaarde dat hij goed werkt. En daar knelt het schoentje.

Weinig betrouwbaar
Om betrouwbaar te zijn moet een CO-detector bepaalde eigenschappen bezitten:
• Een efficiënte CO-detector geeft geen alarm bij lage CO concentraties, zoals bij voorbeeld in een omgeving waar gerookt wordt, maar verwittigt wel op tijd zodat het slachtoffer nog in staat is om te reageren, voordat spierzwakte en bewustzijnsverlies optreden.
• De CO-detector mag niet gevoelig zijn voor andere substanties dan CO. Een CO-detector werkt op basis van een elektrochemische cel. Deze cel kan ook gevoelig zijn voor andere substanties dan CO, bij voorbeeld voor oplosmiddelen, waardoor het alarm verkeerdelijk zal afgaan.
• Men moet de garantie hebben dat de CO-detector doorheen de tijd goed zal blijven functioneren, ondanks de aanwezigheid van stof (wasplaats), vet (keuken), vocht (badkamer), intense hitte (bij voorbeeld vlak bij een kolenkachel) of grote temperatuurschommelingen, zoals in de kelder of op zolder.
• Een CO-detector moet niet alleen een geluidssignaal geven wanneer de batterij plat is, maar ook bij kortsluiting, vervuiling van de cel of wanneer het toestel opnieuw geijkt of vervangen moet worden.
• Wanneer men naast CO-detectoren ook rookdetectors plaatst, moet er een duidelijk onderscheid te horen zijn tussen de geluidssignalen van beide toestellen. De maatregelen die men moet nemen, zijn totaal verschillend: bij een CO-alarm moet men de vensters openen en zoveel mogelijk ventileren, bij een rookalarm daarentegen moet men ventilatie vermijden om de vlammen niet aan te wakkeren.

Uit studies van de FOD-economie uit 2006 en 2009 bleek dat veel CO-detectoren die op de Belgische markt verkocht worden, niet voldoen aan de Europese veiligheids- en kwaliteitsnormen. In 2009 voldeden slechts twee van de 11 geteste detectoren volledig aan de norm. Drie detectoren werden uit handel genomen, voor 5 detectoren werd de verkoop stopgezet. Eén fabrikant kreeg een waarschuwing.

(Dit geldt niet voor CO-detectoren voor professioneel gebruik: deze toestellen kosten tussen de 250 en de 500 euro, hebben een beperkte levensduur en moeten om de 2 à 3 jaar vervangen worden. Voor bepaalde toestellen voorziet de fabrikant een regelmatige ijking, meestal 2 keer per jaar.)

Zelfs indien de CO-detector aan de Europese normen voldoet en van goede kwaliteit is, zal hij niet altijd effectief zijn.
• Aangezien CO reeds giftig is bij zeer lage concentraties, moet men een CO-detector voorzien voor elke ruimte met een verbrandingstoestel, zowel toestellen voor verwarming als voor de productie van warm water, én nog eens voor elke ruimte waar een schoorsteen doorkomt. Dit verhoogt natuurlijk het aantal detectoren dat moet aangekocht worden. Bovendien moeten CO-detectoren regelmatig vervangen worden.
• In een zeer kleine ruimte zoals een badkamer kan het CO gehalte in de lucht exponentieel stijgen. Op het ogenblik dat het alarm gaat, 3 minuten nadat de concentratie 300 ppm overschreden is, kan er in de badkamer al een concentratie aanwezig zijn die het slachtoffer bewusteloos maakt, zodat die zichzelf niet meer in veiligheid kan brengen.
• Bestendigheid tegen vet en stof is niet opgenomen in de Europese kwaliteitsnorm.

Waarom u beter geen CO-detector plaatst
• Een groot aantal CO-detectoren op de Belgische markt voldoen niet aan de kwaliteitsnormen.
• CO-detectoren die wel aan de normen voldoen, bieden geen bescherming wanneer CO snel in grote hoeveelheden vrijkomt. Tegen de tijd dat het alarm afgaat, is de concentratie zo hoog dat je toch al bewusteloos bent. Ze kunnen dus een vals gevoel van veiligheid geven.
• Plaats zeker geen combinatiemelder (CO-detector + rookmelder). Vermits rook stijgt moet een rookmelder tegen het plafond worden gehangen. Vermits CO gas zich vermengt met de lucht en voortbeweegt met de luchtstroom, moet de CO melder best gehangen worden op ongeveer op 1,50 m hoog. Een combinatie van rookmelder met CO-melder kan dus nooit optimaal functioneren.
• Het plaatsen van CO-detectoren neemt de oorzaak van de CO productie niet weg en kan deze dus ook niet voorkomen.
• Het plaatsen van CO-detectoren stelt u niet vrij van andere maatregelen om blootstelling te voorkomen: correcte installatie en regelmatig onderhoud van boilers, verwarmingstoestellen en schoorstenen en vooral een goede verluchting.

Bronnen
http://www.antigifcentrum.be/
www.koolstofmonoxide.be


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram