Dikkedarmkanker: nieuwe behandelingen vergroten genezingskansen aanzienlijk

123m_buikpijn_dokter_darmen_handen_2022.jpg

nieuws

Met 8000 diagnoses en 2600 sterfgevallen per jaar is dikkedarmkanker een van de meest voorkomende kankers in België. Dankzij baanbrekend onderzoek en nieuwe behandelingsmethoden is de kans op genezing nu wel aanzienlijk groter, ongeacht het stadium en zelfs in geval van uitzaaiingen. Goed nieuws dus, al zouden nog veel meer levens gered kunnen worden door extra preventie en gratis screening. 

Aanzienlijke vooruitgang in onderzoek en behandeling

In maart, de internationale darmkankermaand, brengt Stichting tegen Kanker de vooruitgang in onderzoek en behandeling onder de aandacht. Zo zijn er naast de standaardbehandelingen van kanker – chirurgie, radiotherapie en chemotherapie – nu ook doelgerichte therapieën in gebruik, zoals patiënt- en tumorprofilering en immunotherapie. “Door de recente, nieuwe en meer doelgerichte behandelingen zien we meestal een langere overleving bij veel patiënten, zelfs bij patiënten met uitzaaiingen,” aldus Prof. Dr. Eric Van Cutsem, Hoofd Afdeling Digestieve Oncologie in UZ en KU Leuven en co-voorzitter Stichting tegen Kanker. "De kansen op genezing verbeteren dus in alle stadia van de ziekte, en dat is zeer hoopgevend.” De vijfjaarsoverleving is intussen al gestegen tot 70,8 procent. Al is darmkanker voorkomen natuurlijk nog altijd beter dan behandelen…

Zelf je risico op darmkanker verlagen

Hoewel de overlevingscijfers van dikkedarmkanker in België zeer hoog liggen in vergelijking met de andere Europese landen, kunnen die dus nog beter. 
Eerst en vooral door preventie, want je kan het risico op dikkedarmkanker drastisch verlagen door een gezond voedingspatroon te volgen, alcoholgebruik te beperken, voldoende te bewegen en je gewicht onder controle te houden. 
In tweede instantie door screening. Elke twee jaar krijgen mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar de mogelijkheid om gratis een stoelgangtest te doen, om zo dikkedarmkanker in een vroeg stadium te kunnen opsporen. Dankzij de vroege diagnose kan snel een behandeling worden opgestart, wat de overlevingskansen beduidend vergroot. Vandaag gaat echter slechts de helft in op de uitnodiging tot gratis screening. 

Ten slotte is het ook belangrijk om alert te zijn voor familiale en erfelijke belasting als risicofactor voor dikkedarmkanker, zodat een erfelijkheidsonderzoek en/of preventieve colonoscopie kan worden ingepland indien nodig.

Bronnen:
www.kanker.be
https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram