Hoe verloopt het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker en wie kan deelnemen?
dossier
Lees ook: Screening: voor welke kankers bestaat vroege opsporing?
Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker
Lees ook: Postbiotica als wapen tegen darmkanker en andere beschavingsziektes
Waarom deelnemen?
- Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam, het duurt gemiddeld 10 jaar vooraleer een poliep (een uitstulping in de wand van de dikke darm) zich ontwikkelt tot een kwaadaardig gezwel. Hierdoor kan dikkedarmkanker, in veel gevallen vroegtijdig of zelfs voor het om kanker gaat, opgespoord worden. Als de kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de behandeling veel minder zwaar en is de kans op genezing veel groter.
- In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten waardoor de ziekte vaak pas laat ontdekt wordt. Het is dus belangrijk dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn.
- De staalname is eenvoudig en kan makkelijk thuis gebeuren. De test is bovendien volledig gratis.
- Het bevolkingsonderzoek geeft de garantie dat de kwaliteit van het onderzoek sterk bewaakt wordt en dat alle resultaten worden opgevolgd.
Lees ook: Kunnen antibiotica de kans op darmkanker verhogen?
Hoe verloopt de gratis test?
In het pakket dat je thuis ontvangt, zit een cilindervormig buisje met een borsteltje. Met dat borsteltje neem je een beetje stoelgang, dat je in het buisje stopt. Dat buisje stuur je vervolgens in de bijgevoegde en voorgefrankeerde envelop samen met het antwoordformulier naar het laboratorium, waar de stalen onderzocht worden op minuscule bloedsporen. Binnen de twee weken krijgen zowel jij als je huisarts het resultaat van de test.
Lees ook: Alles wat je moet weten over darmkanker
Mogelijke resultaten
De test was niet afwijkend (95%)
De test was afwijkend (5%)
Kijkonderzoek (coloscopie)
- Ofwel vindt de specialist geen poliepen. Dan is er geen sprake van dikkedarmkanker. Een nieuw kijkonderzoek is de eerste 10 jaar niet meer nodig.
- Ofwel vindt de specialist wel poliepen. De specialist kan die meestal al tijdens het onderzoek zelf wegnemen. Daardoor wordt de kans om dikkedarmkanker te krijgen heel klein. Als er poliepen worden weggenomen, kan het onderzoek langer duren. De weggenomen poliep(en) worden in het labo onderzocht. Drie weken later krijgt je huisdokter de resultaten van het labo. Zijn de poliepen goedaardig, dan is een nieuw kijkonderzoek de eerste 10 jaar niet meer nodig. Zijn de poliepen kwaadaardig, dan is er sprake van dikkedarmkanker. Je huisdokter bespreekt dan de mogelijke behandelingen.
Bronnen:
https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be
https://www.kanker.be