Terugbetaling sensor voor diabetespatiënten is gamechanger
nieuws Precieze cijfers over diabetes in België zijn er niet, maar naar schatting zo’n 40.000 à 45.000 Belgen hebben diabetes type 1. Dit type diabetes heeft niets met leeftijd of levensstijl te maken, maar is een afwijking van het immuunsysteem. Diabetes type 1 patiënten worden met insuline behandeld van bij het begin van hun ziekte (vaak op kinderleeftijd) en moeten dagelijks 4 tot 8 keer per dag (3.600 keer per jaar) in hun vinger prikken om hun glucosegehalte te meten.
Bloed prikken is niet alleen een pijnlijke en onpraktische aangelegenheid, het is bovendien een momentopname en geeft je geen volledig beeld van je glucoseschommelingen. Sinds 1 juli kunnen diabetes type 1 patiënten via hun endocrinoloog echter aanspraak maken op de terugbetaling van een nieuw monitoringsysteem FreeStyle Libre, dat bestaat uit een sensor en een reader. De sensor wordt onder de huid van de bovenarm geprikt en het zendtoestelletje dat eraan verbonden is, is ongeveer zo groot als een muntstuk van 2 euro en kleeft op de bovenarm van de patiënt. De sensor blijft twee weken zitten en meet automatisch elke minuut de glucosespiegel. De patiënt kan er gewoon zijn dagelijkse routine mee verderzetten. Je kan ermee douchen, sporten, slapen, … Met een snelle, pijnloze scan van de reader kan in een oogopslag afgelezen worden wat de huidige glucosespiegel is, de trendpijl geeft aan welke richting het opgaat en de grafiek geeft de waarden van de afgelopen acht uren weer. Op basis daarvan, kan de patiënt zijn eet- en leefgewoonten aanpassen waar nodig en nachtelijke hypo’s kunnen beter voorkomen worden. Dit is echt een gamechanger voor mensen met diabetes.
Sociale voordelen
Pijn, ongemak en indiscretie bij het vingerprikken zijn redenen waarom mensen niet altijd optimaal hun glucose meten. En dit heeft gevolgen voor zowel de korte als lange termijn. Een garagist bijvoorbeeld, moet eerst telkens zorgen dat zijn handen volledig proper zijn. Een verkoopster in een kledingwinkel kan na het prikken even geen kleren meer plooien want anders maakt ze vlekken op de kleren. Dit nieuwe systeem zal hun leven ongetwijfeld veranderen.
Sinds 1 augustus krijgen ook kinderen FreeStyle Libre terugbetaald. Ook daar zijn de voordelen enorm. Ouders hoeven niet meer in de vinger van hun kinderen te prikken en kunnen zo ook de ziekte van hun zoon of dochter beter opvolgen. Enige aandachtspunt is wel dat de patch bij ravottende kinderen kan loskomen. Voorzichtigheid is hier dus wel geboden. Bovendien is het systeem op dit ogenblik enkel goedgekeurd voor gebruik bij kinderen vanaf 4 jaar.
Veel uitgebreider en meer gedetailleerd ziektebeeld
Dankzij deze nieuwe sensor en reader kunnen mensen met diabetes én hun begeleidend diabetesteam hun situatie veel nauwkeuriger opvolgen. Waar men vroeger een aantal keer per dag in zijn of haar vinger prikte, kan je nu veel sneller, makkelijker en zoveel als je wil, je glucoseniveau meten. Daardoor heb je veel meer data ter beschikking en kan je je behandeling veel nauwkeurig op jouw specifieke behoeften afstemmen.
Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan de patch? Eigenlijk niet. Het enige waar sommige patiënten op afknappen, is dat de patch, zeker als je korte mouwen draagt, wel zichtbaar is. Het taboe rond diabetes is nog steeds reëel en dat is jammer. Ik pleit er dan ook voor dat mijn patiënten niet onder stoelen of banken steken dat ze diabetes hebben en zeker niet op vuile wc’s te gaan prikken of scannen om te voorkomen dat dit gezien wordt. Je hoeft je hiervoor niet te schamen en ik hoop dat deze sensor zal helpen het taboe te doorbreken.
Professor Mathieu is endocrinoloog verbonden aan het UZ Leuven. Ze bestudeert al enkele jaren het nieuwe monitoringsysteem en hoopt dat de terugbetaling zal helpen om het taboe rond diabetes de wereld uit de helpen. België is het eerste land wereldwijd dat een nationale terugbetaling voorziet.