10 redenen waarom je niet vermagert
dossier
Er is een uitdrukking die zegt: "Alles waar een ‘te’ voor staat is nooit goed, behalve tevreden". Dat klinkt aannemelijk, hoewel positieve woorden als 'terecht' en 'tezamen', en waarschijnlijk nog een paar andere uitzonderingen eveneens in deze categorie thuishoren.
Deze levenswijsheid klopt alleszins als het over afslanken gaat. Het feit dat je niet vermagert terwijl je denkt dat je echt goed bezig bent, heeft altijd met ‘te veel’ of ‘te weinig’ te maken. En dan gaat het niet alleen over voeding. Het kan ook een bepaalde activiteit zijn die je niet op de juiste manier doseert of een gewoonte die je plannen onbewust keldert.
Hieronder een overzicht van tien mogelijke oorzaken waarom je alle inspanningen ten spijt geen gewicht verliest. Met dit advies zit je hopelijk weer op het juiste spoor richting een paar kilo's minder.
Te veel of te weinig slaap
Lees ook: Moet je 8 uur per nacht slapen?
Te weinig water
Sommige vermageringsdiëten raden aan om dagelijks anderhalve liter koud water te drinken voor een betere stofwisseling en vetverbranding. En het zou ook helpen om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs daarvoor. Of voldoende water drinken ook je lijn ten goede komt, is dus nog een vraagteken. ’s Morgens een glas lauw water drinken op je nuchtere maag is wel een afdoend middel voor wie een luie stoelgang heeft.
Lees ook: Afvallen door water drinken?
Te veel tijd tussen de maaltijden
Als je te lang wacht met eten vertraagt je metabolisme en is het niet in staat om alle calorieën te verbranden die je inneemt bij de volgende maaltijd. De niet verbrande calorieën kunnen zich na verloop van tijd ophopen en als extra gewicht ‘blijven hangen’. Het opdelen van hetzelfde aantal calorieën over meer dan drie maaltijden per dag, heeft vooral effect op de vetverbranding en tegelijkertijd stabiliseert het de spiermassa.
Nog een extra argument: misschien eet je bij te lange tussentijden ook wel te veel omdat je reuzehonger hebt. Je eet dus best meer dan drie keer per dag kleine porties.
Te veel buitenshuis eten
Eet je vaker op restaurant, in de bedrijfskantine of buitenshuis dan thuis? Dan heb je de samenstelling van je bord minder onder controle en dat kan eveneens leiden tot gewichtstoename. Dat geldt zowel voor het avondmaal als voor de lunch, en dus ook voor de smos of het broodje dat je koopt. Je doet er bijgevolg goed aan om zoveel mogelijk zelfbereide slaatjes of een andere gezonde lunch naar het werk mee te nemen. En wees ook op je hoede voor light producten, ze bevatten vaak meer calorieën dan je zou denken!
Te weinig beweging
Een gebrek aan beweging leidt ertoe dat je lichaam minder in staat is om te voelen wanneer je voldaan bent. Het gevolg daarvan is dat je te veel eet en dat je in gewicht toeneemt.
Zorg dus voor voldoende beweging gedurende de dag en ’s avonds: loop 3 à 4 keer per dag een 10-tal minuten rond of doe een paar oefeningen ’s avond. Op een hometrainer bijvoorbeeld, terwijl je naar je favoriete TV-programma kijkt.
Te veel eten of suikerrijke drank als beloning
Door voldoende te bewegen of intensief te sporten, ben je heel goed bezig. Je bouwt spiermassa op en je verbrandt calorieën. Maar als je jezelf na elke workout beloont met een copieuze maaltijd of een suikerrijke smoothie, dan is alle moeite voor niets geweest.
Wees ook zuinig met proteïnerepen en suikerrijke sportdrankjes. Ze geven misschien wel een energieboost na de inspanning en ze lessen je dorst, maar ze bevatten vaak veel calorieën.
Te veel alcohol
Het maakt niet uit of je bier, wijn of cocktails drinkt, ze bevatten allemaal extra calorieën die je vaak vergeet mee te tellen in je dagelijks te besteden hoeveelheid. Als je gewicht wilt verliezen, dan moet je ook hier de schaar erin zetten. Een glas wijn per dag bijvoorbeeld kan wel, maar dat zou het maximum moeten zijn.
Te veel stress
Als je stress hebt, ben je veel meer geneigd om naar zoete calorierijke tussendoortjes te grijpen, vaak zonder dat je je daar goed van bewust bent. Het is comfort food dat je snel een troost biedt maar dat helaas ook je calorieteller doet pieken.
Probeer gezond te snacken door fruit en yoghurt te eten, en probeer vooral om je stress onder controle te krijgen.
Te weinig aandacht voor gezonde voeding
Het is ook zeer belangrijk voor je lijn dat je tijdens het shoppen gezonde producten koopt. Denk vooraf goed na over de samenstelling van de maaltijden die je wilt bereiden, noteer welke tussendoortjes goed zijn voor jou en je gezin, en stem je boodschappenlijstje daarop af. Als je gezonde, lekkere dingen in huis hebt, kook je lijnvriendelijk en ben je ook minder geneigd om onderweg snel om het even wat in je mond te stoppen.
Fast food of suikerrijk voedsel kan ervoor zorgen dat je een (paar) kilootje(s) bijkomt, zelfs al doe je veel sport of beweeg je voldoende. Je lichaam behandelt deze calorieën op een andere manier dan de energie die door gezond vezelrijk voedsel gegenereerd wordt. Het breekt ze zeer snel af waardoor je snel weer honger krijgt.
Te trage schildklier
Bij sommige mensen werkt deze kleine klier, die zich bovenaan in de hals schuilhoudt, te traag en dat kan ertoe leiden dat ze gemakkelijk tot 5 kilo bijkomen. De schildklier maakt hormonen aan die het energiepeil en de voedselafbraak door het lichaam controleren. Als ze onvoldoende van die hormonen vrijgeeft, dan kan dat het vermageren bemoeilijken. Het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel omdat het lichaam te veel vocht en zout ophoudt. Vaak kan medicatie helpen. Praat erover met je arts als je vermoedt dat er op dit vlak een probleem zou kunnen zijn.
Nog een paar andere redenen
- De menopauze is een periode waarin heel veel vrouwen bijkomen in gewicht en de extra centimeters situeren zich vooral rond de buik. De spiermassa vermindert, de hormonenspiegel wijzigt en de slaap wordt minder vast en korter. Allemaal boosdoeners als je vecht voor een paar kilootjes minder.
- Ook bij de medicijnen zijn er een aantal dikmakers. Sommige antihistamines (geneesmiddelen tegen allergieën) bijvoorbeeld zullen je allergie kalmeren maar ook je eetlust opwekken. Ook bepaalde antidepressiva kunnen gewichtstoename veroorzaken.
- Tenslotte kunnen ook je genen spelbrekers zijn: hoeveel je weegt of hoe je lichaam vet opslaat, kan ook mee bepaald worden door je genen.