Paleodieet: eten zoals in de oertijd?
dossier
Volgens het paleodieet gaat er niets boven het voedingspatroon van onze verre voorouders in de oertijd. Maar wetenschappers zijn kritisch en wijzen erop dat je door het dieet op lange termijn risico loopt op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen en op een te grote vetinname.
Volgens aanhangers van het paleodieet, ook het oerdieet genoemd, zijn we genetisch nog steeds ingesteld op het voedingspatroon van de prehistorische mens en houden we ons daar dus beter aan. Op hun menu staan vooral onbewerkte voedingsmiddelen zoals
vlees,
vis,
groente,
fruit,
eieren, natuurlijke olie en
noten en zaden. Te mijden zijn onder meer
zout,
suiker,
melkproducten,
peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren – zoals aardappelen, tomaat, paprika, aubergine en pepers. Er bestaan verschillende vormen van het dieet, sommige minder strikt. Voorstanders van het paleodieet menen dat het helpt tegen onder meer
diabetes type 2,
hart- en vaatziekten en
kanker.
Lees ook: Paleodieet gezond bij voorstadium diabetes
Wankele basis
Wetenschappers stellen dat de basis voor het dieet ten eerste wankel en simplistisch is. Zo is het nog niet genoeg bekend hoe onze prehistorische voorouders daadwerkelijk aten en zouden er onder meer geografische verschillen zijn. Onderzoek suggereert ook dat onze darmflora doorheen de vele eeuwen mee is geëvolueerd en niet meer is uitgerust voor het voedsel uit het stenen tijdperk.
Een aantal kleine studies stellen dat het paleodieet op korte termijn mogelijk een positieve impact kan hebben, door bijvoorbeeld bij te dragen aan gewichtsverlies. De resultaten wisselen echter en zeggen niets over de effecten op lange termijn. Door de drastische keuzes die je neemt in het dieet, kan het gevaren inhouden voor je gezondheid.
Lees ook: Heeft een mens vlees nodig?
Gevaar op tekorten
Zo adviseert het oerdieet om belangrijke voedingsgroepen links te laten liggen, waardoor je kans loopt op bepaalde tekorten. Zo kan je door het mijden van melkproducten te weinig calcium binnenkrijgen, terwijl dit mineraal cruciaal is om sterke botten op te bouwen en onderhouden. Granen en aardappelen zijn ook uit den boze, terwijl dit uitstekende leveranciers zijn van energie en van nuttige stoffen zoals vezels (goed voor je darmen), plantaardige eiwitten,
vitaminen en mineralen. Ook peulvruchten en groenten uit de nachtschadefamilie bevatten allerhande stoffen die goed voor je zijn.
Veel vettenrood
Voedingsexperts vinden het eveneens problematisch dat er in het paleodieet geen limiet staat op de dagelijkse hoeveelheid vlees, waardoor je mogelijk meer vetten zal binnenkrijgen dan goed voor je is. Te veel
rood vlees verhoogt bovendien je kans op darmkanker. De aanbeveling om te koken met verzadigde vetten, bijvoorbeeld met boter en kokosvet, kan daarnaast je cholesterol de hoogte injagen en zo het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Lees ook: Kan ik met een vegetarische voeding mijn risico op het krijgen van kanker verlagen?
Voedingsdriehoek
Hoewel je op het internet veel positieve getuigenissen over het dieet kunt vinden, concluderen experts dat er weinig wetenschappelijk bewijs is voor dergelijke beweringen en dat het radicaal volgen van dit voedingspatroon op de lange termijn je gezondheid schade kan toebrengen. Ze raden daarom aan om de adviezen van de voedingsdriehoek te volgen.
Lees ook: Wat is er nieuw in de nieuwe Voedingsdriehoek?
Lees ook: Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?
Laatst bijgewerkt: februari 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.