Borstvoeding niet beter voor band moeder-kind?
nieuws
Vaak wordt gedacht dat borstvoeding de moeder-kindrelatie ten goede komt. Onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen kon dat effect niet aantonen.
Het onderzoek richtte zich op het gehalte cortisol in het speeksel van de baby. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op pijn of fysieke stress, zoals honger, dorst, kou, hitte. Psychologische uitdagingen hebben geen effect op de cortisolniveaus bij baby’s, hoewel uit het gedrag van baby's vaak valt af te leiden dat ze ook dan wel degelijk stress ervaren.
De gehaltes cortisol bij flesgevoede baby’s waren even hoog als bij borstvoedingbaby’s. Hieruit leidt het onderzoek af dat borstvoeding niet beter is voor de moeder-kindband.
In een reactie betreurt het Nederlandse Voedingscentrum dat met dit onderzoek een eenzijdig beeld wordt geschetst van de voordelen van borstvoeding.
Bij borstvoeding spelen ook andere stoffen een rol. Zo zorgt huid-op-huid-contact bij borstvoeding voor de aanmaak van oxytocine, vaak ook wel het `knuffelhormoon’ genoemd. Hierdoor wordt het kind, maar ook de moeder rustiger en ontspannen. Ook ervaren baby’s minder pijn, bijvoorbeeld wanneer zij een hielprik krijgen en direct er na borstvoeding krijgen.
Hiernaast biedt borstvoeding nog vele andere gezondheidsvoordelen.
Borstvoeding beschermt het kind tegen maag-darminfecties, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Ook zijn er aanwijzingen dat het astma, piepen op de borst en eczeem helpt voorkomen. Het Voedingscentrum blijft dan ook bij het standpunt dat borstvoeding de beste voeding voor een kind is.