Vette voeding misschien slecht voor spermakwaliteit
nieuws
Uit onderzoek van de Amerikaanse Harvard University, de University of Rochester en de Universiteit van Murcia in Spanje dat gepresenteerd werd op het jaarlijkse congres van de American Society of Reproductive Medicine, blijkt dat het sperma achteruit gaat na het eten van vette voeding.
In een eerste studie werden de voedingsgewoonten en de spermakwaliteit van mannen tussen 18 en 22 onderzocht. Op basis van het voedingspatroon werden twee groepen onderscheiden, een zgn. 'Westers dieet' (met relatief veel rood en bewerkt vlees, snacks en suikerrijke voedingswaren) en een 'Voorzichtig Dieet' (met veel granen, fruit en groenten, en weinig dierlijk vet). De mannen die het ‘voorzichtig dieet’ aten bleken de zaadcellen beweeglijker te zijn dan bij de mannen die een gewoon westers dieet consumeerden.
In een tweede studie werd echter geen verband gevonden tussen een westers dieet en de spermakwaliteit, als tenminste de totale energie-opname (het aantal calorieën) werd meegerekend.
In een derde studie tenslotte werd de consumptie van transvetzuren (dit zijn geharde vetten) gekoppeld aan de zaadkwaliteit. Een dieet met veel transvetten leidt tot een lager aantal zaadcellen in het sperma.
Eerder onderzoek aan de universiteit van Wageningen in Nederland toonde dan weer aan dat een tradioneel menu met vlees, aardappelen en groenten het aantal zaadcellen verhoogt in vergelijking met andere voedingspatronen.
Ook veel bewegen houdt het sperma beter in vorm, zo blijkt uit een ander onderzoek van een universiteit in Japan. 215 Japanse mannen die aan een IVF-behandeling meededen werden ondervraagd over hun sportieve gedrag. Mannen die flink bewegen zorgen er zo voor dat hun sperma beter in beweging blijft. En sneller zaad is vruchtbaarder zaad.