Verkeersregels voor speedpedelecs
In dit artikel
Verkeersregels voor speedpedelecs
dossier Een speedpedelec is een elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kan je snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Waar op de baan moet een speedpedelec rijden? En wat zijn de andere verkeersregels die gelden voor snelle e-bikes?
Soorten elektrische fietsen
- Een fiets met een elektrische hulpmotor van maximaal 250 watt met trapondersteuning tot 25 km per uur. Dergelijke elektrische fietsen worden gelijkgesteld met een gewone fiets. Voor deze elektrische fietsen gelden alle regels van het verkeersreglement voor fietsers.
- Een gemotoriseerde fiets met een hulpmotor tot maximaal 1000 watt en trapondersteuning tot 25 km per uur. Ze kunnen ook uitgerust zijn met een motor die autonoom, zonder dat men moet meetrappen, kan werken. Deze gemotoriseerde fietsen worden beschouwd als gewone fietsen, maar er gelden toch enkele bijzondere regels: een minimumleeftijd van 16 jaar, indien de motor autonoom kan werken zonder trapondersteuning, is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen verplicht, verplicht gelijkvormigheidsattest. Dat certificaat van overeenstemming (COC) waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Je hoeft het niet bij te hebben als je op weg bent, maar bewaar het op een veilige plek. Met een gemotoriseerde fiets volg je het verkeersreglement voor fietsers.
- Een speedpedelec (= 4000 W en = 45 km/u) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kan je snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Speedpedelecs vallen daardoor niet in de categorie ‘fietsen’, maar in die van de ‘bromfietsen’.
Regels voor speedpedelecs
- Minimumleeftijd: Voor deze fietsen geldt een minimumleeftijd van 16 jaar.
- Nummerplaat: Het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Speedpedelecs moeten ook een speciale SP-nummerplaat hebben.
- Helmplicht: Bestuurders en passagiers van een speedpedelec moeten een bromfiets- of fietshelm dragen. Ze mogen kiezen voor een goedgekeurde fietshelm (conform EN1078), maar alleen als die fietshelm bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.
- Rijbewijs: Rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs B (auto) of rijbewijs A (motorfiets) is verplicht.
- Verbod om kinderen te vervoeren: Het is verboden kinderen jonger dan 3 jaar te vervoeren op een speedpedelec. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, is het verplicht een geschikt beveiligingssysteem te installeren.
- Verplichte verzekering: Als de trapondersteuning aangehouden blijft, ook bij snelheden boven 25 km/uur, is er geen speciale verzekering vereist. De familiale BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is voldoende. Als de speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning boven de snelheid van 25 km/uur, dan is een BA-verzekering bromfiets vereist.
- Gelijkvormigheidsattest: Het certificaat van overeenstemming (COC) is verplicht. Het COC waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Bewaar dit document op een veilige plaats, je moet het document niet op zak hebben tijdens je verplaatsingen.
Waar moet een speedpedelec rijden?
Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen klasse B, zijn hier dezelfde regels van toepassing.
- Ze kunnen via signalisatie (met het symbool van een bromfiets en de letter P) worden verplicht of geweerd van het fietspad.
- In fietsstraten mag je anderen voorbij rijden, als je daarbij de maximumsnelheid niet overschrijdt. Je mag ook met twee speedpedelecs naast elkaar rijden, op voorwaarde dat je andere weggebruikers niet in gevaar brengt.
- Wat het beperkt éénrichtingsverkeer (BEV) betreft, kan men via speciale borden (een bromfiets en de letter P) speed pedelecs toelaten. Hetzelfde geldt voor wegen waar enkel plaatselijk verkeer wordt toegelaten, voor landelijke wegen enzovoorts.
- Waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur of minder, mag je met de speed pedelec op een fietspad rijden dat wordt aangegeven met verkeersbord D9 (fietspad naast de stoep, gescheiden door een doorgetrokken witte lijn). Op wegen met een hogere snelheidslimiet moet je een fietspad gebruiken dat wordt aangegeven met een D9-bord (indien dat er is).
- Met een speedpedelec mag je rechtsaf slaan of rechtdoor door een rood licht rijden op plaatsen waar dit is toegestaan door een verkeersbord. Je moet wel voorrang verlenen aan andere weggebruikers.
Bronnen:
https://www.vlaanderen.be
https://www.politie.be
https://mobilit.belgium.be
https://wegenenverkeer.be