Groene en zwarte thee hebben geen antioxiderende werking
nieuws
Groene en zwarte thee blijken geen antioxiderende werking op het lichaam te hebben. Pruimen hebben dan weer geen gunstige invloed op de darmwerking.
De European Food Safety Authority (EFSA) controleerde een groot aantal gezondheidsclaims op voedingsverpakkingen op wetenschappelijke onderbouwing. Van 416 onderzochte claims achtte EFSA er slechts negen afdoende bewezen. Vooral voor de antioxidanten en de probiotica is de Voedingsautoriteit zeer streng. Wellicht zullen de fabrikanten al die claims van hun producten moeten halen. In oktober 2009 verscheen al een eerste reeks van resultaten van het grootschalig onderzoek. Toen achtte EFSA slechts een derde van de 523 voedingsclaims bewezen.
De EFSA heeft nog meer dan 3.000 dossiers klaarliggen die onderzocht moeten worden.
Volgens EFSA zijn claims vooral afgekeurd omdat de werkzame stof niet voldoende gekarakteriseerd is, het voordeel voor de gezondheid niet bewezen is of er onvoldoende studies bij mensen zijn gedaan om de claim te ondersteunen.
Drie claims over vitamine D zijn volgens EFSA wel bewezen: de bijdrage van vitamine D aan een normale werking van het immuunsysteem, een gezonde respons op ontstekingen en behoud van een normale spierfunctie. De claim dat vitamine D bijdraagt aan een normale cardiovasculaire functie is echter niet bewezen. Ook aanvaardt EFSA dat kalium goed is voor de bloeddruk en de spier- en zenuwwerking, dat maaltijdvervangers kunnen helpen om het lichaamsgewicht omlaag te houden na een zware afslankbeurt, en dat Guargom kan helpen om het cholesterolgehalte onder controle te houden.
Alle gezondheidsclaims over antioxidantia en probiotica in voedingsmiddelen zijn wegens onvoldoende bewijs afgewezen. De claims over antioxidanten hadden betrekking op het beschermen van cellen tegen voortijdige veroudering; de 'activiteit van antioxidanten', het 'antioxidant-gehalte', 'antioxidant-eigenschappen' en bescherming van het DNA, eiwitten en vetten tegen schade door oxidatie. De cellen beschermen tegen voortijdige veroudering noemt het panel geen claim volgens de verordening, waarmee vermoedelijk bedoeld wordt dat het om cosmetische of wellicht een medische claim gaat. Van de 'activiteit van antioxidanten', het 'antioxidant-gehalte' en 'antioxidant-eigenschappen' is niet bewezen dat het om een gezondheidsvoordeel gaat. De bescherming van het DNA, eiwitten en vetten tegen schade door oxidatie is volgens het panel onvoldoende bewezen omdat er geen studies op mensen zijn aangeleverd.
Andere claims die werden afgewezen betreffen o.m.
- dat luteïne en meso-zeaxanthine het gezichtsvermogen verbeteren;
- dat linolzuur goed is voor het behoud van neurologische functies;
- dat gamma-linolzuur goed is voor een gezond beendergestel, gewrichtsklachten kan voorkomen, gewichtsverlies na een vermageringskuur doet behouden, en een positief effect heeft op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en een gezonde bloedsomloop ;
- dat honing luchtweginfecties kan voorkomen;
- dat suikervrije kouwgom tandplaque tegengaat;
- dat bicarbonaat helpt tegen maagzuur;
- dat glucosamine hydrochloride gewrichtsklachten kan voorkomen of verminderen bij mensen zonder artrose;
De volledige lijst van beoordeelde gezondheidsclaims is te vinden op
www.efsa.europa.eu