Grotere kans op zwangerschap door goede voeding
nieuws
Vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid die gezonde voeding gebruiken tijdens een ivf-behandeling hebben tot 60 procent meer kans op een zwangerschap na ivf. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De gezonde voeding bestaat uit een dieet met veel volkorenproducten en fruit, en weinig snacks en verwerkte graanproducten.
Voeding beïnvloedt de hoeveelheid geproduceerd hormoon na de ivf-behandeling. Goede voeding hangt samen met de productie van minder hormoon. Hoge concentraties hormoon hebben een negatieve invloed op het baarmoederslijmvlies, waardoor het embryo minder makkelijk implanteert en een zwangerschap dus niet tot stand komt. Een slechte voeding hangt samen met een verkeerde balans tussen zuurstofradicalen en antioxidanten. Dat heeft een negatieve invloed op de eicel zelf, en mogelijk dus ook het embryo en vervolgens de zwangerschap. Daarnaast zorgt een slecht dieet van de moeder ook voor een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder en dus voor het embryo.’