Is granola het ideale ontbijt voor wie op zijn lijn let?

123-h-granola-10-20.jpg

nieuws

Veel mensen zweren bij granola als ontbijt. Je kunt bijna geen kookboek over gezonde voeding meer openslaan zonder een of andere vorm van dit hippe gerecht terug te vinden. Niet alleen als ontbijt is granola populair, verwerkt in desserts of als tussendoortje in de vorm van een reep is het eveneens hot.

Er zijn twee redenen voor deze granola-folie: granola is gezond en het helpt om op een gezond gewicht te blijven (of te komen) omdat het de eetlust afremt. Maar is granola nu effectief zo’n superfood?

Vergeleken met meergranen- of volkorenbrood bevat granola veel meer calorieën. 60 gram basisgranola zonder extra toegevoegde ingrediënten (er zijn natuurlijk zeer veel verschillende recepten en combinaties, vandaar dit voorbehoud) heeft ongeveer dezelfde energiewaarde als 100 g meergranen/volkorenbrood. Je mag dus niet zoveel granola als meergranen- of volkorenbrood eten als je je gewicht op peil wilt houden, al hangt het er natuurlijk ook van af wat je op zo’n boterham smeert of legt. Met een gezond beleg zoals bijvoorbeeld cottage kaas, plattekaas, suikerarme confituur, vers fruit ... heb je sowieso minder calorieën binnen dan wanneer je dezelfde hoeveelheid granola zou eten.

Qua gehalte aan vezels en eiwitten zijn granola en meergranen/volkorenbrood vergelijkbaar, maar in granola zitten er wel veel meer vetten.
Even ter vergelijking. Alle hoeveelheden zijn berekend per 100 gram product (bron www.internubel.be)
  • gewone granola: 426 kcal, 13 g eiwitten, 13 g vetten, 65 g koolhydraten waarvan 6,9 g vezels
  • volkorenbrood: 243 kcal, 11,4 g eiwitten, 1,9 g vetten, 42 g koolhydraten waarvan 6,7 g vezels
  • meergranenbrood: 254 kcal, 12,5 g eiwitten, 6 g vetten, 37,2 g koolhydraten waarvan 6 g vezels

Wat is het verschil tussen volkorenbrood en meergranenbrood?
  • Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel dat alle onderdelen van de volledige graankorrel bevat. Die graankorrel kan bijvoorbeeld tarwe of spelt zijn.
  • Meergranenbrood wordt gemaakt op basis van minstens drie verschillende graansoorten, al dan niet van de volledige graankorrel. Vaak worden er ook nog geplette graankorrels en/of zaden toegevoegd.

Bronnen
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/blijf-je-met-granola-beter-op-gewicht
https://www.brood.net/faq/brood-gezondheid/is-meergranenbrood-gezonder-dan-volkorenbrood/

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram