Verbod bloedgeven door homo's is discriminatie
nieuws
Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat permanente uitsluiting van homoseksuele en biseksuele mannen als bloeddonor discriminatie is. Volgens het college is uitsluiting van deze groep donoren niet meer noodzakelijk voor de veiligheid van de bloedproducten en dus discriminerend. Reden dus om het donorselectiebeleid aan te passen.
Het College onderzocht in deze zaak of permanente uitsluiting nog steeds noodzakelijk is voor de veiligheid van bloedproducten. De gevolgen van het toedienen van besmet bloed zijn heel ernstig voor de ontvanger. Toch maakt recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en Sanquin duidelijk dat permanente uitsluiting van mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen als bloeddonor niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van bloedproducten.
Volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg mogen homo’s en biseksuele mannen wel uitgesloten worden als bloeddonor. Permanente uitsluiting kan echter alleen als de lidstaten kunnen bewijzen dat er een groot risico is op bijvoorbeeld hiv-besmetting en dat een efficiëntere methode ontbreekt om een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de ontvangers van het bloed te waarborgen.
Holebibeweging Cavaria reageert positief op de uitspraak van het Europese Hof. “Homo's levenslang uitsluiten om bloed te geven, is alleen te verantwoorden als er geen efficiënte opsporingsmethoden zijn", zegt Jeroen Borghs. “Na de vensterperiode, die geldt voor veel infectieziektes, zijn er efficiënte detectietechnieken. We concluderen dus dat levenslange uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen niet gerechtvaardigd is.”
Ook in ons land weigert het Rode Kruis bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen wegens het verhoogde risico’s op HIV en andere seksueel overdraagbare ziekte. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de Hoge Gezondheidsraad advies gevraagd over de risico’s van bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen.