Alles wat je moet weten over boerenkool

dossier In Nederland is boerenkool met rookworst een nationaal gerecht en ook bij de Amerikanen is ‘kale’ enorm populair. Bij ons daarentegen waren tot voor kort enkel de echte foodies met de groente vertrouwd en kwam er best wat veldwerk aan te pas om zo’n kool op de kop te tikken.

Onbekend maakt onbemind

Sinds kort ligt boerenkool ook bij ons in de supermarkt en de groentewinkel maar de meeste mensen weten niet wat ze ermee moeten aanvangen. Hoog tijd dus om het product extra onder de aandacht te brengen en een aantal bereidingen prijs te geven.

Een groen blaadje

123-HD-boerekool-2-02-08.jpg
Boerenkool of krulkool (Brassica oleracea convar.acephala var.sabellica) is een typische wintergroente die van september tot begin maart wordt geoogst, maar die op zijn best is wanneer ze een paar nachtjes de vrieskou heeft doorstaan. De plant gaat zich tegen de barre koude namelijk beschermen door zetmeel om te zetten in suikers en wordt zodoende zoeter van smaak.

Het is een impressionante en opvallende plant met lange stengels waaraan uitbundig gekrulde donkergroene blaadjes groeien. Qua vorm en densiteit heeft ze dus weinig gemeen met haar soortgenoten namelijk de kolen (witte kool, savooikool of rode kool).

Enkel de bladeren zijn geschikt voor consumptie. De stelen zijn te hard en te taai voor culinaire toepassingen en ze nemen ook best wat plaats in in de koelkast. Daarom is het handig om de blaadjes af te ritsen en ze in een (tupperware) doos te huisvesten voor je ze in de frigo zet. Zo blijven ze een paar dagen vers. Spoel en droog de blaadjes dan vlak voor je ze verwerkt en snij ze in stukken of in reepjes.

Superfood avant la lettre

Tegenwoordig zijn er heel wat gezondheidsgoeroes die ons allerlei superfoods aanprijzen. Die zogenaamde exotische wondermiddelen - zoals bijvoorbeeld gojibessen en açaibessen - zouden een garantie zijn voor een lang, gezond en slank leven. Deze powerfood theorie moet echter met een korreltje zout worden genomen (een korreltje chiazaad is in deze context misschien een betere term) want er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat dergelijke bessen gezonder zouden zijn dan ander fruit zoals bijvoorbeeld frambozen, aardbeien of rode bessen. Veel groente- en fruitsoorten van bij ons of fruitsoorten die bij ons al lang zijn ingeburgerd (zoals de citrusvruchten) hebben namelijk dezelfde eigenschappen als die exotische superfoods. Ze zijn even gezond en bovendien kosten ze veel minder. Boerenkool is daar een zeer goed voorbeeld van.

Lees ook: Goji- en Açaí-bessen: superfoods?

Boerenkool kunnen we bestempelen als een van de prototypes van dergelijke powerfood. Ze beantwoordt namelijk perfect aan de normen van superfood nog voor er van die term sprake was. Evenals de andere leden van de kolenfamilie bevat boerenkool namelijk zeer veel vezels en essentiële voedingsstoffen. Ze is rijk aan de vitamines A, B2, B6 en C en aan de mineralen calcium en foliumzuur. En ze is ook een goede bron van vitamine K. Daarnaast bevat ze bioactieve stoffen (o.a. flavonoïden) die ons beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen.
En als bonus herbergt ze, evenals haar soortgenoten, heel weinig calorieën. 100 gram rauwe boerenkool (zonder vetstof uiteraard) levert nauwelijks 50 kcal.
Het is dus zeker een goed idee om eens wat vaker boerenkool op het menu te zetten.

Lees ook: Waarom zijn kolen gezonde winterkost?

Van stamppot tot smoothie

123-HD-boerekool-3-stamppot-02-081.jpg
Deze eeuwenoude kool kan je op allerlei manieren inzetten voor een bordje gezond. In Nederland wordt de groente sinds jaar en dag traditioneel in een stamppot verwerkt, maar in de Verenigde Staten wordt kale (uitgesproken als ‘keel’) helemaal niet als boerenkost beschouwd, het is zelfs hip! Nadat kale daar door culinaire opinion makers en beroemdheden als Oprah Winfrey de hemel werd ingeprezen, groeide ze uit tot een echte hype. De oerkool wordt er niet alleen in gerechten maar ook in allerlei drankjes en smoothies verwerkt.

Als je de groente kookt of pocheert, wordt ze wat flets. Licht gearroseerd met olijfolie en daarna gewokt of gebakken in de oven, is ze heel crispy en komt haar rijke smakenpallet goed tot uiting. En waarom niet eens chips van boerenkool maken of de groente rauw in een slaatje versnijden. Ook gestoofd komt de vergeten groente goed tot haar recht. Restjes zijn dan weer perfect als ingrediënt voor een soep.
De groente op zich bevat weinig vocht en moet dus voldoende met een vloeibare substantie gecoat worden.

Wok van kalkoen en boerenkool met meloen

Ingrediënten voor 2 personen

300 g gemarineerde kalkoenfilet - 2 el olijfolie - 100 g boerenkool (enkel de blaadjes) in stukken gesneden - 1 lookteentje - 1 chilipeper - 1 opgehoopte lepel losgeklopte mascarpone (optioneel) - 10 bolletjes of stukjes cantaloupe meloen - geroosterde amandelen als garnituur - fleur de sel

Bereiding

- Snij de gepelde look en de chilipeper zeer fijn.
- Snij de kalkoen in fijne reepjes en wok ze in de helft van de olijfolie. Roer eventueel de mascarpone erdoor voor een romig effect. Haal de gewokte kalkoenreepjes uit de pan en hou ze warm onder folie.
- Verwarm de resterende olie in de wok, doe de boerenkool erbij en een paar eetlepels water. Laat de kool een 5-tal minuten bakken, kruid met zout en voeg dan de look en chili toe. Laat nog een 2-tal minuten verder bakken tot de kool gaar is.
- Verdeel de kip met de kool over de borden en garneer met de meloenbolletjes.

Kalkoenfilet is vrij droog maar de meeste slagers verkopen kalkoenfilet die al gemarineerd is in kruiden. Wil je de kalkoenreepjes zelf marineren, laat ze dan een uurtje trekken in een mengeling van een eetlepel sojasaus met een eetlepel oestersaus en een paar druppels limoensap. Oestersaus is vrij zout, je proeft dus beter of het wel nodig is om nog extra zout toe te voegen aan de bereiding.

Boerenkoolpesto

Ingrediënten

1/3 kopje boerenkool (enkel de blaadjes) - ¼ kopje platte peterselie - ½ kop olijfolie - ¼ kopje pistachenoten of pijnboompitten of amandelnoten - sap van 1 citroen - 1 lookteentje - een snufje zout en peper - geraspte Parmezaanse kaas naar smaak

Bereiding

- Doe alle ingrediënten (behalve de noten) in de blender en maal tot een gladde pasta.
- Doe dan de noten erbij en mix opnieuw tot de gewenste consistentie.
- Kruid met peper en zout en werk af met de kaas.

Serveer als aperohapje op crackers of als saus bij pasta.

123-HD-boerekool-4-pesto-02-08.jpg

boerenkoolpesto

Salade van boerenkool met avocado, appel, witloof en blauwaderkaas

Ingrediënten

100 g boerenkool - 1 avocado - 1 appel - 10-tal walnoten - 1 stronk grondwitloof - blokjes blauwaderkaas
Voor de dressing: 3 el citroensap - 2 el olijfolie - 2 el Griekse yoghurt - snufje peper en zout

Bereiding

- Snij de blaadjes van de boerenkool in fijne snippers.
- Schil de appel en snij hem in kleine blokjes.
- Pel de avocado en snij het vruchtvlees in schijfjes.
- Snij het schoongemaakte witloof in superdunne reepjes.
- Verbrokkel de noten.
- Meng alle ingrediënten voor de dressing.
- Meng de groente met de kaasblokjes, werk de dressing eronder en garneer met de noten.

Sapje van boerenkool, watermeloen en komkommer

123-HD-boerekool-5-smoothie-02-08.jpg
Ingrediënten

250 ml ijskoud kokoswater - ½ geschilde komkommer - 1 handvol boerenkoolblaadjes - 175 g watermeloen - sap van 1 limoen - een paar muntblaadjes - een paar druppels vloeibare honing (optioneel)

Bereiding

- Blender alle ingrediënten tot een zachte drink.
- Verdeel de inhoud over twee glazen.

Wil je een smoothie in plaats van een sapje, vervang het kokoswater dan door kokosmelk.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram