Beter geen domperidon (oa Motilium) om borstvoeding te stimuleren

nieuws Domperidon (Motilium) is een geneesmiddel dat normaal wordt gebruikt tegen misselijkheid, maagklachten en braken. Recent ontstond er enige opschudding naar aanleiding van een artikel in Knack waarin gezegd werd dat domperidon de kans op plotse hartdood doe stijgen. Knack berekende dat er in ons land jaarlijks 400 doden zouden te wijten zijn aan domperidon, of ongeveer 3200 doden sinds 2000.

Dat domperidon in hoge dosis mogelijk de kans op plotse hartdood kan verhogen, is al langer bekend. Maar overtuigende bewijzen ontbreken tot nu toe.

In een recent advies van het Wetenschappelijk Instituut van het KNMP, De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, wordt gezegd dat domperidon in zeldzame gevallen kan leiden tot hartritmestoornissen. Mensen met hartritmestoornissen, en vooral dan mensen met een aangeboren verlengde QT-interval, wordt afgeraden om dit middel te gebruiken. Ook Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie om domperidon voorzichtig te gebruiken, zeker bij patiënten met bepaalde hartritmestoornissen.

Borstvoeding

Domperidon wordt ook vaak voorgeschreven aan vrouwen na de bevalling bij wie de melkproductie slecht op gang komt. Domperidon stimuleert namelijk de productie van prolactine. Dat is het hormoon dat de melkklieren in de borst stimuleert tot het aanmaken van melk.

In ons land adviseert de Vlaamse Organisatie voor Vroedvrouwen (VLOV) vrouwen om domperidon te nemen wanneer de melkproductie slecht op gang komt en andere middelen niet helpen. Ook bij heel wat gynaecologen zou dit een wijdverbreide praktijk zijn.

Ook in Nederland adviseert het Kenniscentrum Borstvoeding (www.borstvoeding.com) domperidon wanneer de melkproductie slecht op gang komt. Domperidon mag volgens het Kenniscentrum nooit als eerste behandeling voor borstvoedingsproblemen worden gebruikt. Domperidon is geen oplossing voor alles. Het mag niet gebruikt worden tenzij alle andere mogelijke oorzaken van een te lage melkproductie zijn opgelost.

Domperidon werkt vooral in de volgende gevallen goed om de melkproductie te verhogen:

• Het komt vaak voor dat een moeder die kolft voor een zieke of premature baby, die in het ziekenhuis ligt, een dip heeft rond vier of vijf weken na de geboorte van de baby. Er zijn hiervoor waarschijnlijk vele redenen (zoals: de baby niet gauw genoeg aanleggen, weinig buidelen, etc), maar Domperion zorgt er meestal voor dat er opnieuw evenveel of zelfs meer melk gekolfd kan worden als voorheen.

• Als een moeder een dip in de melkproductie heeft, die vaak samengaat met het nemen van de anticonceptiepil.
Domperidon werkt in mindere mate, als

• De moeder kolft voor een zieke of premature baby maar het haar nog niet gelukt is om een volledige melkproductie op gang te brengen.

• De moeder probeert een volledige melkproductie op te bouwen terwijl ze borstvoeding geeft aan een geadopteerde baby.

• De moeder probeert om bijvoeding af te bouwen.
Daarbij wordt een dosis van 30 mg aangeraden, dus drie maal daags een tabletje van 10 mg, met een maximum van 4 keer 20 mg per dag. De meeste moeders gebruiken Domperidon drie tot acht weken.

Domperidon is in ons land niet erkend voor dat doel. Meer zelfs, in de bijsluiter wordt uitdrukkelijk afgeraden om domperidon te gebruiken tijdens borstvoeding omdat het in kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomt. Bij kortdurend gebruik zijn tot nu toe geen schadelijke effecten op de baby gezien. Maar het is niet bekend of het bij langer gebruik schadelijk is voor uw baby.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram