Onschuldige pijnstillers bevatten gevaarlijk veel zout
nieuws
De bruisvarianten van pijnstillers bevatten zo veel zout dat ze de kans op hartaanvallen en hersenbloedingen met een vijfde verhogen. Dat is althans een van de conclusies uit een grootschalige studie bij 1,3 miljoen Britten die werd gepubliceerd in de British Medical Journal.
Het gevaar schuilt soms in een klein hoekje: we mogen dan wel nog zo hard letten op ons zoutgebruik bij het koken, het zijn alledaagse pijnstillers zoals aspirine en Ibuprofen die ons zoutgebruik de hoogte injagen.
De medicatie bevat namelijk sowieso al natrium (opdat de stoffen beter zouden worden opgenomen door het lichaam), maar bij de bruisvarianten ligt dat niveau nog hoger opdat de tabletten en poeders beter zouden oplossen in water.
Volgens een grootschalige studie van de Dundee University en University College London (bij 1,3 miljoen Britten over een periode van zeven jaar), zou daardoor bij regelmatig gebruik van zulke pijnstillen de kans op hartaanvallen met zestien procent hoger liggen, de kans op hoge bloeddruk verzevenvoudigen en hebben mensen die deze middelen nemen een kwart meer kans om vroeg te sterven.
Wie per dag de maximale acht dosissen paracetamol 500 mg zou innemen, heeft al bijna dubbel zo veel zout binnen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Tel daarbij het zout dat we innemen via de voeding en je komt aan hoge (en gevaarlijke) dosissen.
‘Bij alle voeding die we kopen, staat duidelijk vermeld hoeveel zout het bevat, maar bij deze medicijnen die zonder voorschrift worden verkocht, is dat vreemd genoeg niet het geval’, aldus Thomas MacDonald, een van de onderzoekers.