Bron van lycopeen: hoe gezond zijn tomaten?
dossier
Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Eén blik op de Italiaanse keuken zegt genoeg. Tomaten bevatten best wat kalium en B-vitamines, en zitten boordevol lycopeen, een combinatie die ervoor zorgt dat ze het risico op hart- en vaatziekten doen afnemen.
Lees ook: Het Recept: Servaas Bingé over het belang van kleurrijke voeding
Lycopeen: voordelen

Lycopeen is een natuurlijk pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Het wordt vooral tijdens het rijpingsproces in tomaten gevormd. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Tomaten die geler zijn bevatten minder lycopeen.
Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden en staat bekend als een krachtig antioxidant. Carotenoïden kunnen niet door het menselijk lichaam worden geproduceerd en daarom moeten we ze via de voeding opnemen.
Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam vrije radicalen vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten zoals carotenoïden maken deze vrije radicalen onschadelijk. Meer onderzoek is nodig, maar lycopeen zou zo bescherming kunnen bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker). Andere onderzoeken suggereren dat lycopeen de verminderde vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren, schade aan de huid onder invloed van UV-licht en de leeftijdsgebonden maculadegeneratie kan beperken, en dat lycopeen zou kunnen helpen in de preventie van osteoporose via een remmende werking op de osteoclasten en een stimulerend effect op de osteoblasten. Deze theorieën moeten nog verder bewezen worden in grote, goed opgezette studies bij patiënten (klinische studies).
Tomaten zijn overigens niet alleen lycopeenbommetjes, zij bevatten ook best wat kalium en B-vitamines. Een combinatie die ervoor zorgt dat ze het risico op hart- en vaatziekten doen afnemen.
Lees ook: Waarom is het mediterraan dieet zo gezond?
Bronnen van lycopeen
Verse tomaten maar ook producten en bereidingen op basis van tomaten zoals tomatensoep, tomatensaus en ketchup vormen belangrijke bronnen van lycopeen in de voeding. Lycopeen komt ook voor in andere voedingsmiddelen, zoals in watermeloen en roze pompelmoes, maar in veel mindere mate dan in tomaten.
Tomaten: vers of bewerkt?

- de tomaat ongepeld, dus met vel opeten, want dat is een rijke bron van carotenoïden
- de tomaat opwarmen, dat vergemakkelijkt de opname van lycopeen door het lichaam
- de tomaat combineren met vet, om dezelfde reden
- goed kauwen, dat zorgt ervoor dat er meer lycopeen uit de tomaat vrijkomt.
Met andere woorden: een warme bereiding van ongepelde tomaat of van een bewerkte tomaat (sap/puree/passata), waar ook olie (of een ander vet) aan te pas komt, is ideaal.
Lees ook: Zijn zongedroogde tomaten gezond en hoe maak je ze zelf?
Hoeveel lycopeen per dag?
Hoeveel lycopeenrijke voedingsmiddelen we gemiddeld per dag zouden moeten eten om er een gezondheidsvoordeel uit te halen, heeft men nog niet kunnen vaststellen. Naast lycopeen bevatten tomaten bovendien nog andere interessante bestanddelen zoals de vitaminen C en B, verschillende mineralen en vezels, die het gezondheidseffect van lycopeen mogelijk versterken. Vandaar dat tomaten niet zomaar kunnen worden vervangen door een lycopeenpil. De gezondheidseffecten maar ook eventuele schadelijke effecten van lycopeen in de vorm van een supplement, los van de voeding, zijn nog niet bekend.
De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten blijft van kracht. Wie kiest voor variatie, zet ongetwijfeld ook regelmatig tomaten op het menu en doet zich zo ook telkens te goed aan een portie lycopeen samen met andere essentiële voedingsstoffen.
Lees ook: Is ketchup (on)gezond?
Lees ook: Recept: zelfgemaakte ketchup zonder suiker
Tomaten slecht voor reuma?
Lees ook: Is er een verband tussen zure voeding en reuma?
Bronnen: