De effecten en bijwerkingen van ketamine als partydrug

In dit artikel
De effecten en bijwerkingen van ketamine als partydrug

dossier

Ketamine is een snelwerkend verdovingsmiddel dat men in ziekenhuizen gebruikt bij onder meer pijnlijke chirurgische ingrepen. In de jaren 90 deed ketamine – ook ‘special k’ of ‘vitamin k’ genaamd - zijn intrede in het uitgaansmilieu als partydrug. Bij ongecontroleerd gebruik kan ketamine zware risico’s inhouden.

Lees ook: Welke soorten drugs zijn er en wat is het effect?

Wat is ketamine?

Getty_ketamine_partydrug_2023.jpg

© Getty Images

In een medische context gebruikt men ketamine als verdovingsmiddel en als pijnstiller. In tegenstelling tot andere narcosemiddelen, onderdrukt ketamine veel minder de ademhaling. Hierdoor zet men de stof vooral in bij ouderen en kinderen. Als medicijn wordt ketamine toegediend in vloeibare vorm. In lage doseringen van 15 tot 25 mg gebruikt men ketamine ook als partydrug omwille van het roeseffect. Doorgaans zal men het in poedervorm snuiven. Het effect houdt zo’n uurtje tot anderhalf uur aan. 

Ketamine beïnvloedt meerdere hersengebieden, waardoor er verschillende reacties zijn. Omdat ketamine de aanmaak van de neurotransmitter glutamaat beperkt, is er een verdovend en pijnstillend, maar ook een dissociatief effect. Het pijnstillend effect komt ook door het remmen van de neurotransmitter stikstofmonoxide. Verder heeft ketamine een stimulerend effect op het sympathische zenuwstelsel: het lichaam is klaar voor actie. De hartslag en bloeddruk verhogen en de luchtwegen worden wijder.

Lees ook: Hoe herken je een verslavingsgevoelige persoonlijkheid?

Wat is het effect van ketamine?

  • In een lage dosis geraak je van ketamine in een roes: je voelt je ontspannen en dromerig.
  • In hogere dosissen treden dissociatieve effecten op: je kan gaan hallucineren, moeilijker bewegen en een ander gevoel van tijd en ruimte ervaren.
  • In heel hoge dosissen dreig je een zogenaamde ‘k-hole’ te ervaren: een soort bijna-doodervaring waarbij het lijkt alsof je je in een andere wereld bevindt of je lichaam verlaat. Bewegen en praten is moeilijk in deze toestand.

Lees ook: Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

Wat zijn de bijwerkingen?

Ketaminegebruik is niet zonder gevaar. Op korte termijn kan je angstig en verward worden. Je kan gedesoriënteerd geraken en je bewegingen niet meer onder controle hebben. Zo zal je sneller vallen of struikelen. Ook kan je last hebben van misselijkheid, buikpijn en braken. In combinatie met alcohol of GHB kan je het bewustzijn verliezen.
Als je langdurig ketamine gebruikt, zal er afhankelijkheid en gewenning optreden. Je zal steeds grotere hoeveelheden nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Je kan geheugenproblemen en hevige buikpijn krijgen, berucht als ‘ketaminekrampen’. Ook kunnen de blaas, urinewegen en nieren sneller ontstoken geraken. Ten slotte loop je een groter risico op paranoia en psychoses, als je er gevoelig voor bent.

Lees ook: Hoe herken je een psychose en hoe wordt het behandeld?

Bronnen:
https://www.druglijn.be
https://www.drugsinfo.nl
https://www.afkickkliniekwijzer.nl


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram