Wat moet u doen bij een hartstilstand?

123-aed-defibrillator-05-17.jpg

nieuws

Wat moet u doen bij een hartstilstand? 

Indien u getuige bent van een hartstilstand, is een snelle reactie de sleutel tot het overleven en een goed herstel achteraf. Hoe langer het slachtoffer zonder hulp blijft, hoe groter de kans op blijvende schade en overlijden. Bij elke minuut die voorbijgaat zonder hartmassage of externe schok om het hart terug op te starten, daalt de overlevingskans met 10 procent en wanneer het slachtoffer geen hulp krijgt binnen de eerste 4 tot 6 minuten na de hartstilstand, is de kans op overlijden 90 à 95 procent. Elke seconde is dus van belang.
Stap 1: Verwittig de hulpdiensten 
Wanneer iemand getroffen wordt door een hartstilstand waarschuwt u eerst de hulpdiensten. Kenmerkend voor hartstilstand zijn verlies van bewustzijn, niet meer ademhalen en geen polsslag meer hebben. U belt het Europese noodnummer 112. Als u niet weet hoe u hartmassage moet toedienen, zullen zij u meer uitleg verschaffen via de telefoon en kunt u het slachtoffer bijstaan tot de hulpdiensten arriveren.

Stap 2: Het slachtoffer reanimeren 

Eenmaal de hulpdiensten verwittigd zijn, is het van levensbelang om zo snel mogelijk over te gaan tot hartmassage. Vraag indien mogelijk aan een omstaander om op zoek te gaan naar een automatische externe defibrillator (AED). Als u geen opleiding gevolgd hebt om te reanimeren, gaat u als volgt te werk:

  • Plaats beide handen boven op elkaar op de borst van het slachtoffer en begin met het geven van borstcompressies van zo’n 5 à 6 centimeter diep, aan een tempo van 100 tot 120 per minuut. Blijf dit doen tot de hulpdiensten arriveren. 
  • Indien het mogelijk is om de beademing van een slachtoffer correct uit te voeren, is het aangeraden om 30 hartmassages af te wisselen met 2 beademingen.
  • U hoeft niet perse mond-op-mond beademing te geven, aangezien het slachtoffer in de meeste gevallen nog genoeg zuurstof in de longen in voorraad heeft om enkele minuten te overleven. De hartmassage dient om deze zuurstof naar de hersenen en andere organen te transporteren.

Stap 3: Een AED zoeken en gebruiken

Wanneer er een automatische externe defibrillator (AED) ter beschikking is, gebruik hem dan. Dit is zeer eenvoudig en kan het leven van het slachtoffer in veel gevallen redden. Het toestel geeft u gesproken instructies. Anders bevat het duidelijke aanwijzingen over hoe het gebruikt dient te worden.

Spendeer zo weinig mogelijk tijd aan het vasthechten van de AED aan het slachtoffer, om de hartmassage zo kort mogelijk te onderbreken. Als er meerdere personen aanwezig zijn, werk dan samen waarbij een iemand de defibrillator zoekt en bedient terwijl de andere blijft reanimeren. 

Indien het slachtoffer een schok moet krijgen, zal het toestel dit automatisch doen, of u aangeven om het te doen.

De hulpdiensten van de noodcentrale kunnen u helpen bij het lokaliseren van een AED. 
Defibrillatoren zijn dikwijls te vinden in openbare plaatsen zoals gemeente- of stadhuizen, sportcentra, woonwijken, stations, maar ook op privédomein, zoals in restaurants, bedrijven, feestzalen, …

  • Zet het toestel aan en luister naar of lees de instructies. U moet de borst van het slachtoffer ontbloten en de elektroden bevestigen zoals de AED aangeeft. Let erop dat alle metalen voorwerpen, zoals sieraden verwijderd zijn. Wanneer het slachtoffer piercings heeft of ingeplante toestellen zoals een pacemaker, bevestigt u de elektroden op enkele centimeters hiervandaan.
  • Let er op dat de omgeving van het slachtoffer droog is voor u de AED in werking stelt. Water is namelijk een goede geleider en wanneer u het toestel in het water plaatst of het slachtoffer in een plas ligt, kan dit gevaarlijk zijn.
  • Het toestel zal nagaan of een schok nodig is. Als dit het geval is, zal de AED aangeven dat u hem kunt toedienen, of zal het toestel hem automatisch zelf geven. Hervat na de schok de hartmassage tot de hulpdiensten zeggen dat u mag stoppen of tot de persoon terug bij bewustzijn is. Blijf steeds bij het slachtoffer tot de hulpdiensten arriveren.

Meer informatie over reanimatie en gebruik van een automatische defribillator vindt u op de website mijnhartritme.be


Laatst bijgewerkt: juni 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram