Hoe kunnen moedervlekken verwijderd worden ?

123m-moedervlek-melan-huidca-250-02-17.jpg

nieuws Soms kan het nodig zijn om een moedervlek te verwijderen. Belangrijkste redenen om een moedervlek te verwijderen zijn:
• jeuk
• gemakkelijk bloeden
• storend uitzicht
• als ze zeer groot is
• vorm- of kleurveranderingen.

Aangeboren reuzenmoedervlekken worden meestal zo snel voor de leeftijd van 3 jaar verwijderd.

Het verwijderen van een moedervlek kan op verschillende manieren gebeuren. Kleine moedervlekken kunnen meestal door de huisarts onder lokale verdoving worden verwijderd; grotere moedervlekken worden het best verwijderd door een gespecialiseerd dermatoloog of esthetisch chirurg.
De ongewenste moedervlek zal niet langer zichtbaar zijn, maar u houdt er (soms zichtbare) littekens aan over.

• Excisie (wegsnijden)
Op melanoom verdachte moedervlekken worden altijd verwijderd door ze weg te snijden (excisie), zodat ze kan onderzocht worden.
Meestal wordt een ovaalvormig stukje huid verwijderd, omdat deze vorm het beste kan worden gesloten. Er zal altijd een randje gewone huid van 1-2 mm om de vlek mee worden genomen om zeker te weten dat alles is verwijderd. De wond kan op verschillende manieren worden gesloten, afhankelijk van de grootte: met een pleister, met hechtingen, soms onderhuids.
Soms is de moedervlek te groot om in één keer te worden weggehaald zodanig dat de huid nog altijd gesloten kan worden. Soms is het ook nodig om de omringende huid op te rekken d.m.v. weefselexpansie.

• Elektrocoagulatie
Hierbij wordt de moedervlek met elektrisch stroom oppervlakkig verhit, waardoor ze verschrompelt en loslaat. Deze techniek kan uiteraard niet toegepast worden bij een verdachte moedervlek die verder moet onderzocht worden.

• Lasertherapie
Kleine oppervlakkige moedervlekken kunnen verwijderd worden met lichtflitstherapie met een laser. De resultaten zijn wisselend en het effect op lange termijn is niet bekend. Deze techniek kan niet toegepast worden bij een verdachte moedervlek die verder moet onderzocht worden.

• Curettage en dermabrasie
Bij deze methoden wordt de buitenste huidlaag weggeschaafd. Groot nadeel van deze methoden is dat er geen of onvolledig materiaal voor weefselonderzoek kan worden verkregen, om na te gaan of het letsel kwaadaardig is en/of volledig verwijderd).
Daarom worden deze methoden nog nauwelijks gebruikt bij moedervlekken.

Bronnen: 


www.thuisarts.nl

www.naevi.com


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram