Likdoorns en eeltplekken: verschil en behandeling

dossier

Likdoorns en eelt zijn hyperkeratosen, abnormale verdikkingen van de huid op de voeten. Ze worden veroorzaakt door druk en wrijving van slecht passende schoenen. Al zijn er toch ook verschillen. Hoe kun je ze uit elkaar houden en hoe kan je ze behandelen?

Lees ook: Likdoorn of eksteroog verwijderen: wat kan je doen?

Likdoorns en eelt: dezelfde oorzaak

Likdoorns en eelt vormen zich wanneer de huid, of het nu op de tenen, voetboog of hiel is, wordt blootgesteld aan herhaald microtrauma. Wanneer je voeten worden geschuurd door slecht passende schoenen bijvoorbeeld (te strak, te wijd) of door herhaaldelijke druk door hardlopen. Het lichaam gaat zichzelf dan beschermen en produceert daarom overmatig keratinocyten (epidermale cellen). Het resultaat: de huid wordt dikker op de drukpunten.

Vrouwen die schoenen met hoge hakken dragen, hebben vier keer meer kans op dergelijke voetproblemen dan mannen. Ongeschikte sportschoenen of schoenen met te stijve zolen zijn ook risicofactoren, net als hamertenen, Egyptische voeten (de grote teen is langer dan de andere tenen), Griekse voeten en abnormale afwijkingen van de grote teen (hallux valgus).

Lees ook: Hallux valgus: operatie tegen pijnklachten

Hoe kun je het verschil zien tussen likdoorns en eelt?


Getty_durillons_2024.jpg

© Getty Images - Durillons

Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de buitenste laag van de opperhuid. De huid is dood, compact en gelig. Eelt is pijnloos. Eeltplekken zijn ook groter en veel oppervlakkiger dan likdoorns. Ze kunnen zich ontwikkelen op de handen, voeten of overal waar herhaaldelijk gewreven wordt, zelfs op de kin van een violist. 

Getty_cor_au_pied_2024.jpg

© Getty Images - Cor au pied

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een eeltzwelling die meestal voorkomt op benige uitsteeksels (boven de tenen, aan de buitenkant van de kleine teen of bij de gewrichten). Het is vaak rond of ovaal, gelig of witachtig en heeft een harder centraal deel. Het kan pijnlijk zijn en geïnfecteerd raken.  Als de likdoorns tussen de tenen zitten, worden ze patrijsogen of interdigitale likdoorns genoemd. Likdoorns op de voeten zijn over het algemeen kleiner en duidelijker afgelijnd dan eelt, maar ook dieper. 

Hoe worden eelt en likdoorns behandeld?

Om eelt te behandelen, is het eerste wat je moet doen de oorzaak van het schuren wegnemen door over te stappen op een beter passend paar schoenen. Je kunt ook inlegzolen gebruiken om je voet in de schoen te ondersteunen. Als je houding of de vorm van je voet de oorzaak is, kan een pedicure je advies geven of kan je kiezen voor orthopedische inlegzolen.

Om likdoorns of eelt te verzachten, kan je je voeten laten weken in warm water. Vervolgens vijl je de huid zachtjes met een puimsteen, waarna je een vochtinbrengende crème smeert. Er bestaan specifieke crèmes tegen ruwheid.

Je kunt ook een verband met salicylzuur gebruiken. Dat maakt de buitenste huidlaag los en zorgt ervoor dat de pijnlijke druk vermindert.

Podologen en pedicures verwijderen likdoorns en eelt met raspen en vijlen. Ze gebruiken ook (steriele) elektrische apparatuur, waardoor ze dieper kunnen werken en vooral herhaling beter kunnen voorkomen. Deze technieken zijn echter voorbehouden voor professionals.

Lees ook: Likdoorn of eksteroog verwijderen: wat kan je doen?

Wat je niet moet doen als je eelt of likdoorns op je voeten hebt

  • Het eelt of de likdoorns verwijderen met een scherp voorwerp: schaar, mes, enz.
  • Schrapen met je hand of een scherp voorwerp dat de huid kan verwonden of een letsel kan veroorzaken. Bovendien zal een hoorn of eelt dat op deze manier verwijderd is, heel snel terugkomen.
  • Het preventief aanbrengen van hoorndodende middelen op een gezonde huid kan de huid verbranden.

Wanneer naar de dokter?

Raadpleeg je arts in de volgende gevallen:

  • Als het erg pijnlijk is, ondanks lokale behandeling thuis.
  • Als de likdoorn of het eelt een branderig gevoel veroorzaakt. 
  • Als er barsten, pus, cyanose, kloven of bloedingen zijn.
  • Als je diabetes, hart- en vaatziekten of een bloedsomloopstoornis hebt. Door deze aandoeningen loop je een groter risico op ernstige infecties. Bij diabetici vereisen likdoorns en eelt speciale aandacht en moeten ze worden behandeld door een pedicure.

Lees ook: Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

Likdoorns en eelt op je voeten voorkomen

  • Draag schoenen van goede kwaliteit met zachte zolen. Leren schoenen hebben de voorkeur, maar ze moeten wijd zijn en aangepast aan de vorm van je voeten.
  • Vermijd hoge hakken en schoenen die te smal of te puntig zijn. 
  • Koop schoenen aan het einde van de dag, wanneer je voeten over het algemeen het meest gezwollen zijn.
  • Vervang je schoenen regelmatig. Versleten zolen bieden weinig bescherming tegen de impact van het lopen op harde oppervlakken.
  • Als de zolen of hakken van je schoenen ongelijkmatig slijten, raadpleeg dan een orthopeed of pedicure voor corrigerende schoenen of inlegzolen.



Lees ook: Ingegroeide teennagel: wat doen?

Bronnen:
https://www.msdmanuals.com
https://www.webmd.com
https://www.mayoclinic.org
https://www.medicalnewstoday.com

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram