Nieuwe regels voor het verkeer van gezelschapsdieren
nieuws
De voorschriften voor het reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten) binnen de Europese Unie worden vanaf 29 december 2014 duidelijker en strenger. Zo zijn de regels voor het afleveren van het paspoort en voor de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verstrengd.
Rabiës of hondsdolheid is een dierziekte die wereldwijd verspreid is en jaarlijks aan meer dan 50.000 mensen het leven kost. Omwille van dit sluipende, dodelijke karakter van de ziekte, is de invoer van honden en katten vanuit andere lidstaten van de EU en van buiten de EU streng gereglementeerd.
Europees paspoort
Het Europees paspoort voor gezelschapsdieren moet bij aflevering alle identificatiegegevens bevatten, zowel van het dier als van de eigenaar, en ook door die laatste worden ondertekend. De paspoorten die voor 29 december 2014 al zijn of nog worden afgeleverd, blijven wel geldig.
Niet-commercieel verkeer
• De definitie van niet-commercieel verkeer is verduidelijkt: het gaat om elke verplaatsing die niet tot doel heeft om een gezelschapsdier te verkopen of de eigendom ervan over te dragen. Het dier blijft voor de duur van dit verkeer onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar of de gemachtigde persoon.
• Wanneer een eigenaar of verantwoordelijke met meer dan vijf gezelschapsdieren reist, blijven dezelfde regels als voor handelsverkeer gelden. Een uitzondering is voorzien voor dieren die deelnemen aan een wedstrijd, een tentoonstelling of een sportmanifestatie, op voorwaarde dat de juiste procedure is gevolgd.
Reist u met uw huisdier binnen Europa dan is vereist :
• een Europees paspoort,
• identificatie met een chip,
• een correcte vaccinatie tegen rabiës:
- geen vaccinatie voor de leeftijd van 12 weken
- ten minste 21 dagen wachten na vaccinatie vooraleer met uw huisdier binnen Europa te reizen, dus niet voor de leeftijd van 16 weken.
De Belgische lijst met lidstaten met een rabiësvrij statuut, van waaruit niet-gevaccineerde pups kunnen worden ingevoerd, verdwijnt. In principe kunnen dus geen dieren jonger dan 12 weken en niet gevaccineerd tegen rabiës meer in ons land mogen worden binnengebracht.
Bij invoer van buiten de EU is vereist :
• identificatie met een chip,
• vaccinatie tegen rabiës,
• de nodige gezondheidsbewijzen (afhankelijk van het land van herkomst),
• meestal ook een bloedtest en een wachttijd van 30 dagen doorlopen (afhankelijk van het land van herkomst).
Als het gezelschapsdier uit een land met een hoog risico op rabiës komt ( en een bloedtest vereist is ), is de eigenaar of verantwoordelijke verplicht om uit eigen beweging het dier op de plaats van binnenkomst voor controle aan te bieden.
Rabiës
Het kan 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont, maar twee weken voor het verschijnen daarvan kan het dier al andere mensen en dieren besmet hebben. Er bestaat geen enkele test om hondsdolheid bij levende dieren op te sporen. Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het dier.
Daarom :
• vermijd contact met huisdieren en wilde dieren in landen waar nog hondsdolheid heerst;
• breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij zij voldoen aan alle voorwaarden voor invoer;
• breng enkel dieren uit een ander Europees land mee die gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en waarvan je de achtergrond kent.
• denk er aan dat rabiës tot 6 maanden kan sluimeren in een besmet dier vooraleer het zichtbaar wordt. Al die tijd zal het dier gezond ogen, maar door zijn besmettelijkheid toch een tikkende tijdbom zijn.
www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/19099312?backNode=83#.VEKJe-es2-s
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/pet-regulation_20141229_en.htm