Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep
nieuws
Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep en luchtweginfecties. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts en worden vanwege complicaties tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als kinderen die geen kinderdagverblijf bezoeken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Grote kinderdagverblijven met veel kinderen en de aanwezigheid van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten lijken buikgriep in de hand te werken. Medewerkers die gedurende de dag met meerdere groepen werken, vergroten die kans eveneens. Dat lijkt eveneens het geval als beddengoed en speelgoed niet dagelijks worden schoongemaakt, oppervlakten niet met chloor worden gedesinfecteerd en braaksel wordt opgeruimd met katoenen doekjes zonder allesreiniger. De kans op buikgriep is kleiner als tijdens een uitbraak zieke kinderen gescheiden worden opgevangen en worden geweerd van het kinderdagverblijf. Bij een uitbraak is het van belang dat medewerkers zoveel mogelijk op hun eigen groep blijven staan en zieke collega’s thuis blijven.
Verder blijkt uit het onderzoek dat hoe jonger het kind is, des te groter de kans op buikgriep. De weerstand van jonge kinderen is immers nog volop in ontwikkeling. Het risico op ziekenhuisopname door complicaties is kort na het eerste bezoek aan het kinderdagverblijf het grootst. Kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken, ontwikkelen op de lange termijn geen betere weerstand tegen ernstige gastro-enteritis dan kinderen die thuis worden opgevangen.
Hygiëne is alleszins een belangrijke factor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meent dat een kwaliteitslabel voor kinderopvangverblijven - bijvoorbeeld invoering van een vignet met het opschrift Gezonde Kinderopvang - een stimulans kan vormen voor betere preventie.