Virale infecties zijn infecties veroorzaakt door virussen, kleine infectieuze deeltjes die zich vermenigvuldigen binnen levende cellen. Virussen kunnen het lichaam binnendringen via verschillende routes, zoals inademing van besmette luchtdeeltjes, direct contact met besmette oppervlakken, via lichaamsvloeistoffen of door insectenbeten. Eenmaal binnen in het lichaam hechten virussen zich aan specifieke cellen en dringen ze deze binnen.
Virale infecties kunnen variëren in ernst, van milde symptomen zoals verkoudheid en griep tot ernstige ziekten zoals hiv/aids, hepatitis, mazelen, waterpokken, ebola en COVID-19. De symptomen van virale infecties kunnen verschillen, afhankelijk van het specifieke virus dat de infectie veroorzaakt, maar kunnen onder andere koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn, vermoeidheid en huiduitslag omvatten.
Warme temperaturen worden niet snel geassocieerd me de kwaaltjes van koude wintermaanden, en toch kan je wel degelijk verkouden zijn in de zomer. Hoe kan dat?
Dengue is een virusinfectie die vroeger sporadisch voorkwam, maar die zich nu in snel tempo verspreidt. In de meeste gevallen is dengue niet ernstig en gaat de infectie na een dag of zeven vanzelf over, maar soms duiken complicaties op, mogelijk met fatale afloop.
Een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag-darminfecties (gastroenteritis) bij baby’s en jonge kinderen. Deze infectie kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken, met een grote kans op dehydratie (uitdroging).
Het humaan metapneumovirus (HMPV) kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen, chronisch zieken enz. Hoe kan je besmetting vermijden?
Een koortsblaasje of koortslip is een huidaandoening, veroorzaakt door het herpesvirus, die meestal voorkomt op of rond de lippen. Eén Belg op vijf heeft regelmatig last van koortsblaasjes. Deze blaasjes zijn niet alleen esthetisch hinderlijk, maar ook pijnlijk en besmettelijk.
Bij 10 tot 25 procent van de mensen met zona houden pijn en/of jeuk langdurig aan. Als deze pijn na drie maanden nog aanwezig is, spreekt men van postherpetische neuralgie (PHN).
Hantavirus is een infectie veroorzaakt door het hantavirus. In België wordt het voornamelijk overgedragen via de woelmuis en de symptomen zijn vergelijkbaar met die van griep. In sommige gevallen kan de ziekte hemorragische symptomen en nierschade veroorzaken (hemorragische koorts met renaal syndroom).
Gordelroos kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een chronische zenuwpijn die maanden tot jaren kan aanhouden. Vaccinatie vermindert het risico op zowel gordelroos als de langdurige pijnklachten die ermee gepaard kunnen gaan, en zou zelfs het risico op dementie verkleinen.
Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.
Bij kinderen en volwassenen zijn de symptomen van RSV die van een verkoudheid. Bij baby's is er een risico op progressie naar bronchiolitis, met ziekenhuisopname in 2% van de gevallen. Tegenwoordig zijn er zeer effectieve preventieve behandelingen om baby's te beschermen tijdens de risicoperiode.
Lassakoorts is minder bekend dan ebola, maar minstens zo gevaarlijk. De meeste besmettingen verlopen mild, maar in ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot interne bloedingen, orgaanfalen en de dood. Hoewel de ziekte vooral in West-Afrika voorkomt, zijn er af en toe ook meldingen in Europa.
Dankzij massale vaccinatiecampagnes sinds de jaren zestig is polio in België al lange tijd uitgeroeid. Toch blijft de ziekte een bedreiging in andere delen van de wereld. Sterker nog, de ziekte is in opmars. Kan polio hier ook weer opduiken?
Hepatitis A, een zeer besmettelijke leverontsteking, komt voor in de meeste (sub)tropische landen maar ook in landen dichter bij huis zoals Marokko, Egypte en Turkije. Belgische kinderen lopen soms hepatitis A op tijdens familiebezoeken in het buitenland. Wie laat zich beter vaccineren?
Acute bronchitis is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.
Mazelen komt meer en meer voor, ook in België. Zorgwekkend, omdat de ziekte zeer besmettelijk is en kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking en hersenontsteking (encefalitis). Ben jij voldoende gevaccineerd? Wie kan zich beter laten vaccineren, en wat zijn de bijwerkingen?
Keratitis is een ontsteking van het hoornvlies, het doorzichtige, koepelvormige weefsel aan de voorkant van het oog dat de pupil en iris bedekt. Wie alert is voor de symptomen kan tijdig behandeld worden en zo blijvende schade aan het gezichtsvermogen voorkomen.
ADVERTORIAL
Een koortsblaas, ook wel bekend als herpes labialis, geneest doorgaans binnen 6 tot 9 dagen, maar door de ongemakken die een koortslip met zich meebrengt, hopen velen er sneller komaf mee te maken. Antivirale crème of patches: wat werkt best?
De termen ‘infectie’ en ‘ontsteking’ (of inflammatie) worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken. Maar de oorzaak en de eventuele behandeling verschillen.
Zona of gordelroos is een opflakkering van de waterpokken die men op jeugdige leeftijd doormaakte. Het virus ook de ogen aantasen en zo het hoornvlies en het netvlies beschadigen, met ernstige gevolgen voor het gezichtsvermogen. Snel handelen is cruciaal.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft buikgriep niets te maken met de 'echte griep'. Wat is het dan wel? Hoe kan je buikgriep herkennen en behandelen? En belangrijker nog: zijn er zaken die je kan doen om de kans op een buikgriep te vermijden? We zetten alles op een rij.
Herpes genitalis is een veelvoorkomende soa die veroorzaakt wordt door het herpes simplex-virus (HSV). Zeven op tien mensen zou het virus bij zich dragen en geen klachten ondervinden, maar bij anderen geeft het virus wel symptomen.
Winkelketen Albert Heijn heeft hepatitis A vastgesteld in diepvries blauwe bessen die ook in België verkocht zijn. Er is een grootschalige terugroepactie opgestart, omdat de besmette bessen ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Hoe gevaarlijk is een besmetting met hepatitis A precies?
China kampt met een uitbraak van het humaan metapneumovirus (HMPV), dat ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand. In België kennen we dat virus ook. Wat zijn de symptomen en hoe kan je besmetting vermijden?
Je kunt een nies niet tegenhouden, maar je kunt natuurlijk wel je neus dichtknijpen en je mond krampachtig toehouden om hem te onderdrukken. Kan dat kwaad?
ADVERTORIAL
Cath Luyten, An-Katrien Casselman en Flo Windey stelden al hun vragen over HPV aan onze deskundige Dr. Vergauwen, gynaecoloog, tijdens een bewustwordingscampagne over het Humaan Papillomavirus, beter bekend als HPV.
Hepatitis betekent letterlijk 'ontsteking van de lever'. Binnen de virale hepatitisinfecties zijn vijf verschillende varianten te onderscheiden – hepatitis A, B, C, D en E- elk met zijn specifieke eigenschappen.
Om af te koelen gaat er niets boven een duik in het water van een zwembad, rivier of meer. Maar water kan besmet zijn met parasieten, bacteriën of zelfs virussen die infecties kunnen overbrengen. Maagdarmziekten, huiduitslag, oor-, neus- en keelinfecties bijvoorbeeld.
De zogenaamde vijfde kinderziekte komt vaak voor bij kinderen en geeft aanleiding tot huiduitslag. Deze milde ziekte is makkelijk te verwarren met rode hond of met een andere kinderziekte.
Heb je last van een loopneus, een jeukende keel en voortdurend niezen? Deze symptomen kunnen zowel worden veroorzaakt door een allergie als door een verkoudheid. De behandeling is echter niet hetzelfde. Dus hoe kun je het verschil zien? Hoe weet je of je verkouden bent of hooikoorts hebt?
“De gel verplaatst de afbraak van alcohol van de lever naar het spijsverteringskanaal. In tegenstelling tot bij de afbraak van alcohol in de lever, wordt er geen schadelijk acetaldehyde geproduceerd als tussenproduct,” aldus een van de onderzoekers, professor Raffaele Mezzenga.
Chikungunya is een virale infectieziekte die overgedragen wordt door een beet van geïnfecteerde muggen. De ziekte wordt voornamelijk verspreid door de Aedes aegypti en Aedes albopictus muggen, dezelfde soorten die ook dengue en zika verspreiden.
De ziekte van Lyme is een infectie, veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, waarvan teken drager kunnen zijn. Symptomen zijn soms uitgesproken, zoals een rode, ronde huidvlek, maar kunnen ook uitblijven. Nochtans is ingrijpen belangrijk, want onbehandeld leidt de ziekte tot ernstige gezondheidsproblemen.
Gele koorts is een acute virale, levensbedreigende ziekte die wordt gekenmerkt door hoge koorts, geelzucht (waaraan de ziekte haar naam ontleent) en inwendige bloedingen. Het virus wordt overgedragen door muggen. Vaccinatie is de beste bescherming: één dosis biedt levenslang bescherming.
Hondsdolheid of rabiës is een ernstige ontsteking van de hersenen door het rabiësvirus. Het is een dodelijke ziekte die wordt opgelopen door een beet maar ook door krabben, likken of contact met een wonde van een hondsdol dier. Er bestaat geen behandeling.