- dossierSymptomen van hoofd-halskanker: pijn, zwelling, slikproblemen
- nieuwsWat zullen de meest voorkomende en meest dodelijke types kanker zijn in de nabije toekomst?
- dossierEierstokkanker: symptomen en overlevingskans
- dossierBorstkanker bij mannen: symptomen en overlevingskans
- dossierWat zijn de symptomen van nierkanker?
Doorbraak: patiënten genezen van endeldarmkanker na klinische studie
nieuws
Een kleine studie bij 12 patiënten met plaatselijk
gevorderde endeldarmkanker heeft de medische wereld verrast: alle patiënten
zijn twee jaar na afloop van de proef in remissie, zonder verdere behandeling.
Immunotherapie als enige behandeling
Gedurende zes maanden hebben Amerikaanse wetenschappers in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center elke drie weken het immunotherapiemedicijn dostarlimab toegediend aan 12 patiënten met rectumkanker of endeldarmkanker. Dit geneesmiddel, in België beter bekend als Jemperli, is een monoklonaal antilichaam, of checkpointinhibitor, dat gewoonlijk wordt voorgeschreven voor endometriumkanker (baarmoederkanker). Het werkt als een soort surrogaat antilichaam, dat kankercellen identificeert en vernietigt.
Doorgaans krijgen zulke patiënten nog aanvullende behandelingen voorgeschreven, zoals radiotherapie, chemotherapie of chirurgie, maar in dit geval bleek dat niet nodig. Tot grote verrassing van de onderzoekers zelf was twee jaar na de studie bij geen enkele patiënt sprake van progressie of een recidief (terugval). Sterker, geen enkele MRI of CT-scan kon nog een tumor detecteren, en ook via endoscopie, DRE en biopsie bleken alle sporen verdwenen. Bovendien bleken alle patiënten goed te reageren op de behandeling.
Lees ook: Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?
Wondermiddel tegen kanker?
Hoewel de resultaten van de studie ontzettend veelbelovend zijn, is het toch te vroeg om te spreken over een wondermiddel tegen kanker. Ten eerste is een langere follow-up van patiënten nodig om de langetermijnevolutie in kaart te brengen. Ten tweede gaat het om een kleinschalige klinische proef en moet een vervolgstudie deze resultaten nog bevestigen. Ten slotte hadden de behandelde patiënten een specifiek type tumor en is het voorbarig om de resultaten te veralgemenen. "Deze resultaten geven reden tot groot optimisme, maar een dergelijke aanpak kan onze huidige curatieve behandelingsaanpak nog niet vervangen," besluit onderzoeker Dr. Hanna Sanoff.
Lees ook: Doorbraak in onderzoek naar darmkanker
Bronnen:
https://www.nejm.org
https://www.nytimes.com