- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Hartritmestoornis bij kinderen: tachycardie (te snelle hartslag in rust)
In dit artikel
Hartritmestoornis bij kinderen: tachycardie (te snelle hartslag in rust)
dossier
Tachycardie is een aritmie of abnormale hartslag, waarbij het hart in rust sneller slaat dan normaal. Bij pasgeborenen wordt een hartslag in rust van meer dan 200 slagen/minuut als tachycardie beschouwd. Bij kinderen is dat 160 slagen per minuut en bij tieners 90 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof.
Lees ook: Hoe kan je zelf je hartslag meten?
Oorzaak hartkloppingen bij kinderen
De meest voorkomende oorzaak van tachycardie bij kinderen en tieners is sinustachycardie. Dit betekent simpelweg dat de sinusknoop een snel tempo aanhoudt. De sinusknoop regelt de snelheid waarmee het hart klopt. Meestal is sinustachycardie een normale fysiologische reactie. Tijdens het sporten bijvoorbeeld, neemt de hartslag normaal gesproken toe als de metabolische behoeften van het lichaam toenemen. Andere omstandigheden die een verhoogde stofwisseling veroorzaken, kunnen ook sinustachycardie veroorzaken, bijvoorbeeld koorts, infectie of stress. In al deze voorbeelden is sinustachycardie een normale, verwachte fysiologische reactie van het lichaam. Als het hart daarentegen in rust te snel gaat kloppen, kan er wel een probleem zijn.
Lees ook: Een overslaande hartslag of extrasystole: wat is het en wat kan je eraan doen?
Symptomen tachycardie bij kinderen
Een snelle hartslag kan plotseling opduiken. Het kind voelt zich op dat moment duizelig en slap, en kan zelfs flauwvallen. De aanval duurt soms slechts een aantal seconden, maar kan ook tot een paar uur aanhouden. Daarna voelt het kind zich enige tijd moe.
Als de aanvallen geregeld opduiken of als die telkens lang duren, is een behandeling aangewezen. Ook als je kind voortdurend een te hoge hartslag heeft (en er dus geen sprake is van aanvallen), is behandeling nodig om verzwakking van de hartspier te voorkomen.
Lees ook: Hartritmestoornis bij kinderen: bradycardie (te trage hartslag in rust)
De meest voorkomende vormen van tachycardie bij kinderen
- Supraventriculaire tachycardie (SVT), de meest voorkomende tachycardie, begint in de bovenste kamers van het hart en is zelden levensbedreigend. Een behandeling is niet altijd nodig.
- Ventrikeltachycardie (VT) begint in de onderste kamers van het hart. Het is veel zeldzamer dan SVT en is vaak gerelateerd aan andere hartaandoeningen. Het kan levensbedreigend zijn en vereist bijna altijd behandeling.
- Wolff-Parkinson-White Syndroom (WPW): Bij WPW functioneren de elektrische banen tussen de bovenste en onderste kamers van het hart niet goed. Meestal is een behandeling nodig. WPW kan overigens gepaard gaan met andere aangeboren hartaandoeningen.
- Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie (CPVT): Deze aandoening is erfelijk en zorgt ervoor dat het hart gevaarlijk snel slaat tijdens adrenalinestoten. Het is levensbedreigend, maar kan worden behandeld als de diagnose eenmaal is gesteld.
- Lange QT-syndroom (LQTS): LQTS heeft te maken met de tijd die de onderste kamers van het hart nodig hebben om samen te trekken en los te laten. Het kan gevaarlijke episodes van VT veroorzaken. Het is vaak genetisch bepaald en kan goed behandeld worden.
- Posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS): Dit is een abnormale toename van de hartslag wanneer men van liggen naar opstaan gaat. Het komt het meest voor bij meisjes in de puberteit en is vaak gerelateerd aan een blessure, ziekte of groeispurts. Er zijn verschillende niet-invasieve, eenvoudige manieren om het te behandelen.
Lees ook: Moet je je ongerust maken als je hartkloppingen hebt?
Behandeling tachycardie bij kinderen
Ernstige tachycardieën die kunnen leiden tot plotselinge hartstilstand moeten altijd worden behandeld. Welke behandeling hangt af van de leeftijd van het kind en de familiegeschiedenis (aangezien sommige hartritmestoornissen genetisch zijn). Meestal gaat het om medicatie of implanteerbare apparaten.
Voor tachycardieën zoals SVT, VT en WPW wordt meestal geopteerd voor hartablatie. Dit is een niet-chirurgische procedure waarmee de ritmestoornis specifiek kan worden aangepakt. Het is een van de meest effectieve behandelingen, met een zeer hoog succespercentage.
Bronnen:
https://www.kidsheartshouston.com
https://www.luriechildrens.org
https://www.hartstichting.nl
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist