Hoe krijg je een krokante quichebodem?
dossier
Of je de quichebodem nu zelf maakt of koopt, of je nu zanddeeg, bladerdeeg of nog een ander alternatief gebruikt, belangrijk is dat de bodem lekker smaakt en 'bite' heeft. Tegenwoordig worden tortilla of naanbrood ook vaak gebruikt als bodem voor een quiche of hartige taart.
Dit zijn de do's en de don'ts voor een krokante bodem.
Lees ook: Recept: quiche met courgette en geitenkaas
Tips voor een krokante quichebodem
- Bak het deeg blind voor je het belegt. Dat betekent dat je het deeg, voorzien van een 'fake' vulling, vooraf al wat bakt omdat het meer gaartijd vraagt dan de 'echte vulling'. Het zorgt er ook voor dat het deeg al mooi knapperig is voor de echte vulling erin gaat en de kans ziet om de bodem klef of zompig te maken. En het verhindert dat het deeg inzakt tijdens het bakken.
Lees ook: Recept: quiche met asperges en gerookte zalm
Deeg blind bakken, hoe doe je dat?
Lees ook: 4 lichte alternatieven voor het bladerdeeg in quiche |
- Droog de vulling: laat groenten uitlekken of dep ze droog. Dep ook gebakken vis of vlees droog.
- Laat de vulling afkoelen voor je ze op het deeg legt.
- Haal de quiche na het bakken uit de taartvorm en laat hem afkoelen op een rooster zodat er voldoende lucht kan circuleren onder de bodem.
Lees ook: Recept: gezonde quiche met spinazie en cottage cheese