Gerelateerde artikels
Wok van kip met zoetzure groente
recepten
Een wok is altijd een goed idee: weinig werk, snel klaar, bijna geen afwas... En dit wokgerecht is dan ook nog eens lijnvriendelijk, gezond en superlekker!
Ingrediënten voor 2 personen
2 kleine kipfilets (bio of label rouge of andere kwaliteitsgarantie)1 à 2 el kokosolie of sesamolie
6 jonge wortels
1 puntpaprika
1 lange sjalot
1 lookteentje
1 blokje gember (zelfde hoeveelheid als de look)
2 romatomaten
1 el sojasaus
1 el mirin of bruine suiker
3 el rijstazijn (sushiazijn) of xeresazijn
1 kl kalfsfondpoeder
1 klein doosje (230 g) ananas op sap
Voorbereiding
- Snijd de kipfilets in reepjes en kruid ze met peper en een klein snufje zout.- Schraap de worteltjes en snijd ze in dunne schijfjes.
- Was de paprika, halveer hem, verwijder steel en zaadlijsten en snijd in reepjes.
- Was de tomaten en snijd ze in blokjes.
- Pel de knoflook en sjalot, schil de gember en snipper ze fijn.
- Giet de ananas af maar bewaar het sap. Los het kalfsfondpoeder op in het sap.
Bereiding
- Wok de kippenreepjes gaar in de helft van de warme olie, haal ze dan uit de wokpan en houd ze warm onder aluminiumfolie.- Roerbak de ui 1 minuut in de resterende olie en voeg dan de rest van de groente, behalve de tomatenblokjes, toe.
- Laat een tweetal minuten garen tot de wortel beetgaar is en doe dan de tomaten erbij. Laat een minuut stoven tot de tomaten bijna zacht zijn.
- Voeg de sojasaus, mirin en sushiazijn toe. Roer goed om en doe dan de ananasblokjes erbij.
- Roer de gare kippenblokjes eronder en daarna ook het sap met het kalfsfondpoeder. Zet het vuur hoog om de jus goed te laten uitdampen.
Tip
Je kunt er ook nog een zakje sojascheuten aan toevoegen. Die laat je dan meegaren op het moment dat je de tomaten toevoegt.Als de saus te vloeibaar blijft, kan je ze indikken met een koffielepel instant maizena.
auteur:
Hilde Deweer,
lifestylejournalist