Oogbescherming op de skipiste
nieuws
Het belang van een goede skibril wordt vaak erg onderschat, terwijl dit een zeer belangrijk onderdeel van je uitrusting is. Ogen zijn erg gevoelig voor ultraviolette straling van de zon. De sneeuw reflecteert het licht en door de hoogte is de uv-straling van het zonlicht heel sterk. Wanneer het hoornvlies te lang en te intens aan de uv-straling wordt blootgesteld, kan zelfs sneeuwblindheid ontstaan. Dat is een ontstekingsreactie van het hoorn- en bindvlies van de ogen. De symptomen van sneeuwblindheid zijn pijnlijke, tranende ogen en overgevoeligheid voor licht. De meeste klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen 12 tot 24 uur.
Sneeuwblindheid kan worden voorkomen door altijd een goed passende zonnebril te dragen, die de uv-stralen maximaal tegenhoudt, ook aan de zijkant. Draag de bril altijd, zelfs als het bewolkt is.
Deze bril beschermt de ogen ook tegen de koude lucht, zodat irritatie door uitdroging wordt voorkomen.
Een goede skibril beschermt je ook tegen sneeuw en ijs als je met hoge snelheid aan een afdeling bezig bent. Als je off piste gaat skiën kunnen takken van bomen tegen je gezicht slaan. Je bril beschermt je ogen tegen deze takjes.
Skimaskers of goggles zijn beter dan een gewone zonnebril. Omdat ze overal goed aansluiten, bieden ze aan alle kanten bescherming tegen UV-straling. Ze voorkomen daarenboven tranende ogen, want de wind heeft geen kans om onder het masker te blazen.
• De glazen moeten meer dan 90% van de uv-straling kunnen wegfilteren (CE-norm 3 of 4).
• De meeste skibrillen hebben glazen met een licht bollende vorm, zodat het licht niet via kiertjes langs de randen van de bril kan binnenschijnen.
• Goede pasvorm, zodat hij niet bij de eerste de beste buiteling van het hoofd vliegt. Koop een bril die je kunt afstellen zodat hij strak aansluit.
• De meeste skibrillen hebben dubbele of zelfs driedubbele lenzen en ventilatieroostertjes om ervoor te zorgen dat er geen condens op de glazen verschijnt.
• Kies een montuur van kunststof met onbreekbare glazen van bv. polycarbonaat en een breed gezichtsveld.
• Brildragers kunnen een skibril op sterkte laten maken, maar dat is vrij duur. Er is ook een mogelijkheid om een lens op sterkte aan de binnenkant van de bril te klikken en er zijn skibrillen op de markt die je over je eigen bril kunt plaatsen.
• Kleur van de glazen:
Kies bij voorkeur voor donkere glazen. Die filteren beter uv-licht weg. Er zijn tegenwoordige skibrillen die kunnen wisselen van lenzen: donker indien veel zon / oranje of geel bij mist.
• Gele lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zeer zwak licht.
• Oranje/rode lezen. Deze lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht.
• Roze/amberkleurige lenzen. Deze lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht.
• Bruine/zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect. Deze lenzen nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht.