Lupus en voeding: wat (niet) eten?
dossier
Lees ook: Wat is lupus en hoe herken je het?
Lupus, een auto-immuunziekte
Lupus is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam keert en auto-antilichamen produceert die een ontstekingsproces in gang zetten. Systemische lupus kan elk deel van het lichaam aanvallen (huid, gewrichten, organen). Het verschilt van cutane lupus, die alleen de huid aantast en over het algemeen minder ernstig is. De ziekte manifesteert zich in de vorm van opflakkeringen, gevolgd door periodes van remissie, waarin de symptomen verdwijnen. Er bestaat geen genezing, maar het is mogelijk om de patiënt te stabiliseren met de juiste behandeling en veranderingen in levensstijl.
Er is geen enkel voedingsmiddel dat lupus veroorzaakt of kan genezen. Een gezond dieet is echter een belangrijk aspect van de algemene strategie om de ziekte te beheersen.
Lees ook: Wat is een auto-immuunziekte?
Wat eten als je lupus hebt?
Over het algemeen moeten mensen met lupus evenwichtig eten met veel fruit, groenten en volkoren graanproducten. Van deze voedingsstoffen wordt gedacht dat ze helpen om ontstekingssymptomen te verminderen, spierkracht te behouden, het risico op hartaandoeningen te verminderen en een gezond gewicht te behouden.
- Mediterraan dieet: een onderzoek uit 2021 toonde aan dat het mediterraan dieet in verband werd gebracht met een vermindering van ontstekingen en cardiovasculaire risico's bij mensen met systemische lupus erythematosus.
- Omega-3: studies tonen aan dat omega-3 een gunstig effect kunnen hebben op het cholesterolgehalte en ontstekingen kunnen remmen. Ze zitten in vette vis, lijnzaadolie, koolzaadolie en walnootolie. Probeer twee keer per week vis te eten en kies voor vette vis (rijk aan omega-3).
- Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten: studies tonen aan dat mensen met lupus hogere niveaus van 'oxidatieve stress' kunnen hebben. Antioxidanten zitten in fruit, groenten en volle granen.
- Calcium: de behandeling van lupus (steroïden) kan een effect hebben op de botgezondheid van patiënten. Het is belangrijk om calciumrijke producten in je dieet op te nemen: kies magere zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas) en eet groene groenten. Bij een tekort kan je arts calciumsupplementen voorschrijven.
- Vitamine D: Gezonde botten zijn ook afhankelijk van een goede vitamine D-spiegel. In het geval van lupus is het echter raadzaam om jezelf niet aan te veel zonlicht bloot te stellen. Een vitamine D-supplement kan daarom raadzaam zijn.
Lees ook: Zwanger worden als je lupus (SLE) hebt
Lupus: welke voedingsmiddelen vermijden?
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen helpen om de ontsteking in stand te houden, terwijl andere het risico op complicaties verhogen. Steroïden, die meestal worden voorgeschreven om de ziekte te behandelen, kunnen gewichtstoename veroorzaken. En gewichtstoename kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, wat al in de hand wordt gewerkt door lupus. Dit zijn de producten die je moet vermijden.
- Bewerkte producten die rijk zijn aan verzadigde vetten: gefrituurd voedsel, bewerkt vlees (hotdogs, bacon, hamburgers), rood vlees, boter, room, sauzen, enz. Ze kunnen het cholesterolgehalte verhogen en bijdragen aan ontstekingen.
- Suiker: het is belangrijk om snoepen te beperken en ervoor te zorgen dat je genoeg beweegt om een gezond gewicht te behouden. Maar er wordt ook gedacht dat suiker een negatieve invloed heeft op ontstekingen. Eén onderzoek heeft zelfs significante verbanden gevonden tussen vrije suikerconsumptie en ziekteactiviteit.
- Zout: te veel zout kan het risico op hartaandoeningen en een hoge bloeddruk verhogen. Dit zijn twee potentieel ernstige gevolgen van lupus. Eet zo weinig mogelijk zout.
- Alcohol: Ook alcohol levert veel calorieën en kan je doen aankomen. Ga dus niet te ver. Je kunt het helemaal niet drinken als je steroïden of methotrexaat gebruikt.
- Alfalfa kan ook opflakkeringen van lupus veroorzaken. Een aminozuur dat bekend staat als L-canavanine zou hierbij betrokken zijn. Het zou het immuunsysteem kunnen activeren en ontstekingen kunnen doen toenemen bij mensen met lupus.
- Knoflook: Bepaalde stoffen in knoflook zouden ook het immuunsysteem kunnen stimuleren en lupus flare-ups kunnen veroorzaken. Hierover bestaat echter geen wetenschappelijke consensus.
Lees ook: Mijn verhaal: leven met lupus
Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com
https://wvrheumatology.com