Leuvense onderzoekers ontdekken oorzaak van veel onverklaarde maagklachten

123-vr-ouder-pijn-maag-buik-kramp-30-15.jpg

nieuws Zo'n 20 procent van alle mensen heeft geregeld last van maagklachten na het eten, pijn in de bovenbuik bijvoorbeeld, of een opgeblazen gevoel. Wanneer een endoscopie niets abnormaals aantoont, krijgen zij de diagnose 'functionele dyspepsie'. Nu Leuvense onderzoekers ontdekten dat in veel gevallen de oorzaak ligt bij een ontsteking in het begin van de dunne darm, opent dat de deur naar nieuwe, efficiëntere behandelingen.


Mensen met functionele dyspepsie, maagklachten zonder duidelijke oorzaak, kregen in eerste instantie zuurremmers toegediend. Meestal met succes, maar waarom die zuurremmers verlichting bieden, was tot voor kort onbekend.

Om dat te onderzoeken lieten Leuvense wetenschappers 28 patiënten met functionele dyspepsie een maand lang dagelijks een zuurremmer innemen, om het effect ervan op hun maagklachten te kunnen bekijken. Via biopsies onderzochten ze ook de twaalfvingerige darm, het begin van de dunne darm dat aansluit op de maag. Ze telden het aantal aanwezige ontstekingscellen en bestudeerden de mate van doorlaatbaarheid van de darm.

Lees ook: Kan je best voor of tijdens de maaltijd drinken?

"De behandeling met zuurremmers zorgde voor een vermindering van de maagklachten, een afname in het aantal ontstekingscellen en een normalisatie van de doorlaatbaarheid van de darm. Vooral het aantal ontstekingscellen bleek sterk geassocieerd met de ernst van de klachten. Het is de eerste keer dat die link werd aangetoond”, aldus Prof. dr. Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven. "De aanwezigheid van ontstekingscellen kan eigenlijk gebruikt worden als biomerker om te helpen bepalen welke patiënten het best geholpen worden met ontstekingsremmende middelen”, vult Dr. Lucas Wauters aan, doctoraatsstudent betrokken bij de studie.

Met deze nieuwe inzichten kan het team dus op zoek naar nieuwe, efficiëntere behandelingen die niet enkel de symptomen, maar ook de ontsteking van de twaalfvingerige darm aanpakken.

Bronnen:
gastrojournal.org
uzleuven.be

Lees ook: 12 tips om winderigheid te voorkomen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram